Share on Facebook9Share on Google+0

Cześć, dzisiaj mam przyjemność zaprezentować Ci placka jakim jest „Cappuccino” z kokosową wkładką. Delikatne ciasto z kokosową wkładką, przełożone kremem cappuccino będzie wspaniałym deserem na niedzielne popołudnie jak również na eleganckie przyjęcie. Jak wiemy, każdy z nas uwielbia cappuccino a tym bardziej większość z nas wie jak świetnie smakuje w zestawieniu z ciastem. Dzisiaj mogę napisać, że piekąc tego placka dostaniesz 2 w 1 i na pewno nie będziesz tego żałować.

 

Ciasto

Na początek oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę powoli wsypując cukier. Nadal ubijając dodajemy po 1 żółtku. Gdy piana będzie puszysta i gęsta to wtedy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyń czekoladowy. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

kap2kap3

Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu ciasta wykładamy je z blaszki i odwracamy na druga stronę tak aby można było zdjąć papier do pieczenia w celu jego zerwania aby nasze ciasto odparowało.

kap4kap5

Wkładka kokosowa

Do wykonania wkładki kokosowej potrzebujemy 6 białek a więc musimy po raz kolejny wziąć 6 jaj i oddzielić żółtka od białek, żółtka odstawiamy ponieważ przydadzą nam się do kremu w kolejnym etapie. Białka ubijamy na sztywną pianę a kiedy już są dobrze ubite stopniowo dodajemy cukier ciągle mieszając. Po dokładnym ubiciu piany dodajemy wiórka kokosowe i dalej mieszamy łyżką delikatnie w jedną stronę. Przygotowaną masę wlewamy do formy i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wkładka będzie upieczona w momencie gdy jej wierzch będzie miał jasno złoty kolor. Po upieczeniu wkładkę wykładamy na deskę i zdejmujemy papier.

kap8kap9

Masa

w 1 szklance mleka rozpuszczamy obie mąki, dodajemy żółtka i dokładnie wszystko mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy a gdy już się zagotuje wlewamy wcześniej przygotowany roztwór z mąk, mleka i żółtek, następnie gotujemy z tego budyń. Zdejmujemy garnek z ognia i do gorącego budyniu powoli wsypujemy kawę cappuccino i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

kap12kap13

Teraz czekamy aby nasz budyń dokładnie wystygł, kiedy będzie już zimy, miksujemy margarynę i po 1 łyżce dodajemy nasz budyń ciągle miksując. Gotowa masa powinna być puszysta i delikatna.

kap17kap18

 

 

Przygotowane na początku ciasto przekrawamy na pół, na dolną część wykładamy pół masy, teraz na masę wykładamy wkładkę kokosową a następnie na wkładkę wylewamy resztę masy. Wszystko przykrywamy drugą częścią ciasta . Wierzch placka smarujemy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego:)

Jpegkap19

 

 

kap15kap20


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , ,