Share on Facebook243Share on Google+0

Dzisiaj mam dla Was coś naprawdę bardzo pysznego a mianowicie ciasto okruszek. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga dużego nakładu pracy. Okruszek składa się z 3 warstw kruchego ciasta przełożonych powidłami oraz bitą śmietaną. Całość posypana jest pokruszonym kruchym ciastem. Jest to wyśmienite ciasto i posmakuje wszystkim amatorom słodkości. Nada się na wszelkie imprezy okolicznościowe jak i w każdej innej sytuacji.

 

 

Ciasto

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy margarynę, którą z kolei rozdrabniamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zaczynamy zagniatać ciasto na jednolitą masę, podsypując co chwilę mąką aby się nie kleiło.

ciastokrciastokr1

 

Ugniecione ciasto dzielimy na 4 równe części.

ciastokr3

 

Bierzemy jedną część, zawijamy na wałku i wykładamy na blachę tak jak jest to pokazane na zdjęciu.

ciastokr4ciastokr5

ciastokr6ciastokr7

 

Wyłożone ciasto dogniatamy rękoma tak aby pokryło całą blachę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut. Z pozostałymi częściami ciasta postępujemy analogicznie.

ciastokr8ciastokr9

 

Bita śmietana

Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i miksujemy około 2 minut. Następnie dodajemy śmietanfix i dalej miksujemy do zgęstnienia około 3 minut.

ciastokr10

 

Teraz bierzemy się za przekładanie warstw ciasta. Najpierw wybieramy sobie jeden z 4 upieczonych kawałków i kruszymy go do miski.

ciastokr17ciastokr18

 

Poźniej bierzemy pierwsze ciasto i wykładamy na nim powidła a następnie przykrywamy drugim ciastem.

ciastokr12ciastokr13

 

Na drugiej warstwie wykładamy połowę bitej śmietany i przykrywamy kolejnym ciastem.

ciastokr14ciastokr15

 

Teraz wykładamy resztę bitej śmietany i posypujemy wcześniej pokruszonym ciastem. Gotowe ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

ciastokr16ciastokr19

ciastokr20ciastokr21

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , ,