Share on Facebook32Share on Google+0

Dzisiaj zaproponuję Wam ciasto węgierskie z masą czekoladową i wiśniami. Ciasto jest bardzo dobre, a żeby się przekonać trzeba je upiec. Ciasto węgierskie nie jest trudne w wykonaniu a z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy je spróbują. Są to dwie warstwy ciasta węgierskiego przełożone ciemną masą czekoladową. Całość pokryta jest wiśniami i polana polewą czekoladową. Jest to ciasto, które możemy przygotować na każdą okazję.

 

Ciasto

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy kefir, olej i pozostałe składniki ciągle ubijając. Przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut.

ciasweg6ciasweg10

Masa

Do przygotowania masy będziemy potrzebowali budyń czekoladowy. Na początek gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia. Ugotowany i wystudzony budyń miksujemy z margaryną dodając 1 łyżkę kakao. 

ciasweg7ciasweg9

Polewa

Do rondelka wrzucamy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Wszystko zagotowujemy i gotujemy około 2 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady.

 

Przygotowanie

Jak już nam ciasto wystygnie to przekrawamy je w poprzek na dwie równe części.

ciasweg10ciasweg11

Z przygotowanej masy odkładamy 1/3 do osobnej miski. Pozostałą masę wykładamy na dolną warstwę ciasta i przykrywamy drugą częścią.

ciasweg13ciasweg14

Na wierzch ciasta wykładamy masę którą odłożyliśmy, na której z kolei układamy wiśnie. Całość ciasta polewamy polewą.

ciasweg16ciasweg17

ciasweg18ciasweg19

Ciasto schładzamy w lodówce.

ciasweg20

Smacznego 🙂


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , ,