Dzisiaj pokażę Ci jak upiec proste a zarazem pyszne ciasto bardzo lubiane przez dzieci, szczególnie za sprawą obecności galaretki. Jeżeli twoje dziecko ma urodziny lub na przyjęciu rodzinnym będzie dużo maluchów to ten placek będzie zdecydowanie najlepszym wyborem własnie dla nich. Możesz go upiec swoim pociechom także bez okazji. Placek zdecydowanie będzie smakował także i starszym smakoszom ponieważ jak wiemy każdy z nas jest dzieckiem czy to dużym czy małym.

 

Biszkopt biały

Dobrze więc zacznijmy. Na początek ubijamy 7 białek na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru, następnie dodaj żółtka zmieszane wcześniej z proszkiem do pieczenia i octem.

bzg3bzg7

Do ubitych białek z żółtkami dodajemy obydwie mąki na przemian dokładnie mieszając łyżką.

bzg10

W kolejnym etapie wykładamy ciasto na blasze, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 – 200 stopni i pieczemy około 25 minut.

 

bzg15Biszkopt ciemny

W ten sposób mamy przygotowany biały biszkopt. Teraz weźmiemy się za przygotowanie biszkoptu ciemnego. Przygotowanie ciemnego biszkoptu przebiega w dokładnie taki sam sposób jak przygotowanie poprzedniego. Ubijamy na sztywno pianę, dodajemy po łyżce cukru, następnie wlewamy żółtka uprzednio rozbełtane z octem i proszkiem do pieczenia. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy mąkę i kakao ciągle mieszając łyżką. Pieczemy około 20 minut w temperaturze takiej samej jak poprzedni biszkopt(180-200 stopni).

bzg11bzg12

Biszkopty po upieczenie wyjmujemy jeszcze gorące z blaszki i odrywamy z niego papier celem odparowania.

 

Masa

Teraz bierzemy się za przygotowanie masy. 1 szklankę mleka wlewamy do garnka i czekamy aż się zagotuje, w drugiej szklance rozpuszczamy budyń. Rozpuszczony budyń wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając. gotowy budyń odstawiamy do ostudzenia. Gdy nasz budyń wystygnie, miksujemy kostkę margaryny stopniowo dodając budyń. Masa powinna być delikatna i puszysta.

 

Po wystudzeniu biały biszkopt przekroimy na pół i rozsmarowujemy połowę masy budyniowej, na masę kładziemy ciemny biszkopt z wyciętymi szklanką lub kieliszkiem kółkami, do których wsypujemy drobno pokrojone brzoskwinie lub jak kto woli wiśnie, w zalezności od owoców dodajemy takiego samego smaku galaretkę ale tylko w wycięte otwory z owocami. Na tak przygotowany biszkopt wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywamy białym biszkoptem.

bzg19bzg20

 

Polewa

Na koniec przygotowujemy polewę. Do garnka wrzucamy 1/3 kostkę margaryny, 1 szklankę cukru, 2 czubate łyżki kakao(można także dorzucić 3 kostki czekolady w celu uzyskania lepszej konsystencji) oraz 3 łyżki wody, wszystko gotujemy około 5 min mieszając żeby nic się nie przypaliło. Następnie zabieramy garnek z ognia ciągle mieszając, do momentu, aż otrzymamy szklistą masę.

Po lekkim wystudzeniu polewę wylewamy na placka i posypujemy wiórkami kokosowymi.

bzg21bzg18

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , ,