Ciasto balowe
Składniki
Biszkopt
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Masa
3/4 litra mleka
2 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 margaryna
Dodatki
50 szt. krakersów
0,5 kg masy kajmakowej waniliowej
0,5 litra śmietany 36%
2 łyżki cukru
2 śmietan-fixy
1 gorzka czekolada
Cześć, mimo niemałej nieobecności mam dla Ciebie nowy przepis jakim jest „Ciasto balowe”. Ciasto nie należy do najtrudniejszych w przygotowaniu a na pewno jest bardzo pyszne. „Ciasto balowe” jest to biszkopt wyłożony masą budyniową, masą kajmakową oraz 2 warstwami krakersów. Całość posypana jest utartą czekoladą. Jak już sama nazwa wskazuje jest to znakomity smakołyk na wszelkiego rodzaju bale oraz przyjęcia okolicznościowe.
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąki i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.
Masa
Do rondelka wlewamy 1/2 litra mleka, dodajemy cukier, margarynę i gotujemy.
Do pozostałego mleka wbijamy 2 jajka, wsypujemy obydwie mąki i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki z mąki.
Przygotowany roztwór wlewamy do gotującego się mleka dokładnie mieszając aby powstała jednolita masa budyniowa.
Wykonanie
Na zimny biszkopt wylewamy gorącą masę budyniową. Następnie na masę układamy warstwę krakersów.
Na krakersy wykładamy masę kajmakową (można masę lekko podgrzać wkładając puszkę do gorącej wody, będzie się lepiej rozsmarowywać na krakersach) .Na masę kajmakową układamy drugą warstwę krakersów.
Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną, którą z kolei posypujemy utartą gorzką czekoladą.
Ciasto wkładamy do lodówki i schładzamy. Najlepsze jest na drugi dzień.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, budyń, ciasto, cukier, czekolada, jajka, mąka, margaryna, masa, masa kajmakowa, mleko, posypka, proszek do pieczenia