Ciasto balowe
Składniki
Biszkopt
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Masa
3/4 litra mleka
2 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 margaryna
Dodatki
50 szt. krakersów
0,5 kg masy kajmakowej waniliowej
0,5 litra śmietany 36%
2 łyżki cukru
2 śmietan-fixy
1 gorzka czekolada
Cześć, mimo niemałej nieobecności mam dla Ciebie nowy przepis jakim jest „Ciasto balowe”. Ciasto nie należy do najtrudniejszych w przygotowaniu a na pewno jest bardzo pyszne. „Ciasto balowe” jest to biszkopt wyłożony masą budyniową, masą kajmakową oraz 2 warstwami krakersów. Całość posypana jest utartą czekoladą. Jak już sama nazwa wskazuje jest to znakomity smakołyk na wszelkiego rodzaju bale oraz przyjęcia okolicznościowe.
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąki i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
![shrek](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/shrek-150x150.jpg)
![shrek1](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/shrek1-150x150.jpg)
![shrek2](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/shrek2-150x150.jpg)
![shrek3](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/shrek3-150x150.jpg)
Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.
![shrek5](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/shrek5-260x195.jpg)
![szkiel9](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/05/szkiel9-260x195.jpg)
Masa
Do rondelka wlewamy 1/2 litra mleka, dodajemy cukier, margarynę i gotujemy.
![krlw6](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw6-260x195.jpg)
![krlw9](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw9-260x195.jpg)
Do pozostałego mleka wbijamy 2 jajka, wsypujemy obydwie mąki i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki z mąki.
![krlw7](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw7-260x195.jpg)
![krlw10](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw101-260x195.jpg)
Przygotowany roztwór wlewamy do gotującego się mleka dokładnie mieszając aby powstała jednolita masa budyniowa.
![krlw12](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw12-260x195.jpg)
![krlw13](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw13-260x195.jpg)
Wykonanie
Na zimny biszkopt wylewamy gorącą masę budyniową. Następnie na masę układamy warstwę krakersów.
![ciasbal3](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2015/10/ciasbal3-260x195.jpg)
![ciasbal5](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2015/10/ciasbal5-260x195.jpg)
Na krakersy wykładamy masę kajmakową (można masę lekko podgrzać wkładając puszkę do gorącej wody, będzie się lepiej rozsmarowywać na krakersach) .Na masę kajmakową układamy drugą warstwę krakersów.
![ciasbal8](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2015/10/ciasbal8-260x195.jpg)
![ciasbal9](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2015/10/ciasbal9-260x195.jpg)
Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną, którą z kolei posypujemy utartą gorzką czekoladą.
![ciasbal14](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2015/10/ciasbal14-260x195.jpg)
![ciasbal17](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2015/10/ciasbal17-260x195.jpg)
Ciasto wkładamy do lodówki i schładzamy. Najlepsze jest na drugi dzień.
![ciasbal16](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2015/10/ciasbal16-260x195.jpg)
![ciasbal18](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2015/10/ciasbal18-260x195.jpg)
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, budyń, ciasto, cukier, czekolada, jajka, mąka, margaryna, masa, masa kajmakowa, mleko, posypka, proszek do pieczenia