Banany to jedne z bardziej lubianych owoców, które świetnie nadają się jako dodatek do ciast. Z tego też powodu kolejnym przepisem jaki Tobie przedstawię będzie „bananowiec”. Bananowiec nie należy do najtrudniejszych ciast ale trzeba włożyć trochę wysiłku podczas jego przygotowania. Ciasto składa się z biszkoptu wyłożonego masą bananową, na której ułożona jest bita śmietana. Całość pokryta jest plastrami bananów i galaretką agrestową. Jest to świetny pomysł na większość imprez okolicznościowych oraz świąt.

 

Biszkopt

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.

shrekshrek1

shrek2shrek3

 

Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.

shrek5pijprzek13

 

 

Masa bananowa

Najpierw w szklance gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do lekkiego stężenia. Do miski wrzucamy margarynę, dodajemy cukier i miksujemy. Banany ucieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Utarte banany stopniowo dodajemy do margaryny ciągle miksując.

ciasban1ciasban2

 

Pod koniec miksowania dodajemy wcześniej przygotowaną lekko tężejącą galaretkę (po 1 łyżce) cały czas miksując.

ciasban3

 

Bita śmietana

Przed przygotowaniem bitej śmietany rozrabiamy galaretkę wiśniową w 1 szklance gorącej wody. Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy dodając 2 łyżki cukru oraz 2 śmietanfixy. Pod koniec ubijania dodajemy powoli lekko tężejącą galaretkę ciągle ubijając.

ciasban6

 

Teraz bierzemy się za końcowy etap przygotowania ciasta. Na początek przygotowujemy galaretki agrestowe według przepisu na opakowaniach i odstawiamy do stężenia. Na biszkopt wykładamy masę bananową, na którą z kolei wykładamy bitą śmietanę.

ciasban4ciasban5

 

ciasban7ciasban8

 

Następnie kroimy banany w plastry i układamy je na bitej śmietanie w dachówkę tak jak to pokazano na zdjęciach. Całość polewamy tężejącą galaretką agrestową,

ciasban9ciasban10

ciasban11ciasban12

 

Gotowe ciasto schładzamy w lodówce.

 

Smacznego:)

 

 


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , , ,