Ciasto Bananowiec
Składniki
Biszkopt
4 jaja
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Masa-bananowa
4 banany
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
Bita-śmietana
1/2 litra śmietany 36%
2 łyżki cukru
2 śmietanfixy
1 galaretka wiśniowa
Dodatki
4 banany
2 galaretki agrestowe
Banany to jedne z bardziej lubianych owoców, które świetnie nadają się jako dodatek do ciast. Z tego też powodu kolejnym przepisem jaki Tobie przedstawię będzie „bananowiec”. Bananowiec nie należy do najtrudniejszych ciast ale trzeba włożyć trochę wysiłku podczas jego przygotowania. Ciasto składa się z biszkoptu wyłożonego masą bananową, na której ułożona jest bita śmietana. Całość pokryta jest plastrami bananów i galaretką agrestową. Jest to świetny pomysł na większość imprez okolicznościowych oraz świąt.
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.
Masa bananowa
Najpierw w szklance gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do lekkiego stężenia. Do miski wrzucamy margarynę, dodajemy cukier i miksujemy. Banany ucieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Utarte banany stopniowo dodajemy do margaryny ciągle miksując.
Pod koniec miksowania dodajemy wcześniej przygotowaną lekko tężejącą galaretkę (po 1 łyżce) cały czas miksując.
Bita śmietana
Przed przygotowaniem bitej śmietany rozrabiamy galaretkę wiśniową w 1 szklance gorącej wody. Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy dodając 2 łyżki cukru oraz 2 śmietanfixy. Pod koniec ubijania dodajemy powoli lekko tężejącą galaretkę ciągle ubijając.
Teraz bierzemy się za końcowy etap przygotowania ciasta. Na początek przygotowujemy galaretki agrestowe według przepisu na opakowaniach i odstawiamy do stężenia. Na biszkopt wykładamy masę bananową, na którą z kolei wykładamy bitą śmietanę.
Następnie kroimy banany w plastry i układamy je na bitej śmietanie w dachówkę tak jak to pokazano na zdjęciach. Całość polewamy tężejącą galaretką agrestową,
Gotowe ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: banany, biszkopt, ciasto, cukier, cukier puder, galaretka, jajka, mąka, margaryna, masa, placek, proszek do pieczenia, śmietan-fix, śmietana