Ciasto biszkoptowy raj
Składniki
Biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Masa
1 margaryna
2 szklanki zwykłego mleka w proszku
3 małe serki homogenizowane waniliowe
Dodatki
30 sztuk długich biszkopcików
1 paczka kawy cappuccino (110g)
Cześć. W tym wpisie zaprezentuję Ci jak przygotować bardzo pyszne ciasto o pięknej nazwie „Biszkoptowy raj”. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu ale do najłatwiejszych także nie należy ze względu na niektóre czynności jakie trzeba będzie wykonać. Mimo tego mam nadzieję, że sobie poradzisz bez problemu. Ciasto biszkoptowy raj to 2 połowy biszkoptu wyłożone w środku namaczanymi w kawie cappuccino biszkopcikami oraz masą. Wierzch ciasta posypany jest kawą cappuccino. Ciasto jest pyszne i na pewno się na nim nie zawiedziesz przygotowując je na różnego rodzaju okazje.
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąki i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.
Masa
Do miski wkładamy margarynę i miksujemy dodając na przemian serek i mleko w proszku. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z gotowej masy odkładamy 3 łyżki, które przydadzą nam się na wierzch ciasta.
Teraz bierzemy kawę cappuccino i odsypujemy 2 łyżki do późniejszego posypania ciasta. Następnie 5 łyżek cappuccino rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody (wodę po zagotowaniu odstawiamy na 5 minut i dopiero zalewamy). Według uznania do kawy możemy także dodać 1 kieliszek rumu lub innego alkoholu.
Biszkopt przekrawamy w poprzek na 2 równe części. Na dolną część biszkopta wykładamy połowę przygotowanej masy.
Następnie na masę układamy biszkopciki namaczane w kawie cappuccino (tak jak jest pokazane na filmiku). Biszkopciki musimy namaczać dość szybko, ponieważ mogą się nam rozpuścić.
Jak już ułożymy wszystkie biszkopciki to wtedy wykładamy na nie pozostałą część masy.
Na wszystko kładziemy górną część biszkopta, którego z kolei smarujemy wcześniej odłożoną masą. Wierzch ciasta posypujemy kawą cappuccino. Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, cappuccino, cukier, jajka, mąka, margaryna, masa, mleko w proszku, placek, proszek do pieczenia, serek