Ciasto z chałwą
Składniki
Ciasto
7 żółtek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 białka
Masa-kokosowa
10 dag wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru
5 białek
Polewa
10 dag chałwy waniliowej
10 dag margaryny
4 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
Dodatki
1 kg jabłek
Cześć. Mam dla Ciebie nowy przepis jakim jest ciasto z chałwą. Ciasto jest dość trudne w przygotowaniu i trzeba się troszkę poświęcić ale naprawdę warto. Ciasto z chałwą składa się z 2 warstw ciasta przełożonego wewnątrz utartymi jabłkami oraz masą kokosową. Całość polana jest polewą chałwową. Jeśli szykujesz wykwintne przyjęcie a nie masz pomysłu jakie słodkości przygotować to ciasto z chałwą będzie strzałem w dziesiątkę.
Ciasto
Na początek zabieramy się za ciasto. Do miski wkładamy margarynę i ucieramy z cukrem i żółtkami. Pod koniec ucierania dodajemy 2 szklanki mąki pszennej oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy.
Teraz ubijamy w misce 2 białka na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej utartej margaryny z cukrem. Całość mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy aby uzyskać jednolitą ciemną masę.
Masa kokosowa
5 pozostałych białek ubijamy na sztywną pianę. Jak już piana jest dobrze ubita to dodajemy cukier i dalej miksujemy.
Do ubitych białek dodajemy wiórka kokosowe i wszystko mieszamy łyżką.
Polewa chałwowa
Do rondelka wkładamy margarynę, cukier, mleko oraz chałwę i zagotowujemy. Polewę gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut cały czas mieszając (aby była gładka konsystencja bez gródek). Gotową polewę odstawiamy do stężenia pamiętając o tym żeby co chwilę mieszać.
Utarte jabłka
Jabłka ucieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach (do utartych jabłek możemy dodać cukier oraz galaretkę cytrynową według uznania).
Bierzemy się teraz za ostatni etap. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciemne ciasto.
Następnie na ciasto wylewamy masę kokosową. Na masę wykładamy utarte jabłka, na które z kolei starannie wykładamy jasne ciasto.
Całość wkładamy do piekarnika na około 40 minut i pieczemy w temperaturze 190 stopni. Ciasto po upieczeniu wyciągamy z blaszki i odstawiamy do odparowania.
Następnie wystudzone ciasto polewamy polewą chałwową.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: chałwa, ciasto, cukier, galaretka, jabłka, jajka, kakao, mąka, margaryna, masa, mleko, polewa, proszek do pieczenia, wiórka kokosowe