Cześć. Mam dla Ciebie nowy przepis jakim jest ciasto z chałwą. Ciasto jest dość trudne w przygotowaniu i trzeba się troszkę poświęcić ale naprawdę warto. Ciasto z chałwą składa się z 2 warstw ciasta przełożonego wewnątrz utartymi jabłkami oraz masą kokosową. Całość polana jest polewą chałwową. Jeśli szykujesz wykwintne przyjęcie a nie masz pomysłu jakie słodkości przygotować to ciasto z chałwą będzie strzałem w dziesiątkę.

 

 

Ciasto

Na początek zabieramy się za ciasto. Do miski wkładamy margarynę i ucieramy z cukrem i żółtkami. Pod koniec ucierania dodajemy 2 szklanki mąki pszennej oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy.

ciaschalw3ciaschalw4

 

Teraz ubijamy w misce 2 białka na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej utartej margaryny z cukrem. Całość mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.

ciaschalw5ciaschalw6

 

Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy aby uzyskać jednolitą ciemną masę.

ciaschalw7

ciaschalw8ciaschalw9

 

Masa kokosowa

5 pozostałych białek ubijamy na sztywną pianę. Jak już piana jest dobrze ubita to dodajemy cukier i dalej miksujemy.

ciaschalw13ciaschalw12

 

Do ubitych białek dodajemy wiórka kokosowe i wszystko mieszamy łyżką.

ciaschalw14ciaschalw15

 

Polewa chałwowa

Do rondelka wkładamy margarynę, cukier, mleko oraz chałwę i zagotowujemy. Polewę gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut cały czas mieszając (aby była gładka konsystencja bez gródek). Gotową polewę odstawiamy do stężenia pamiętając o tym żeby co chwilę mieszać.

ciaschalw25ciaschalw26

ciaschalw27ciaschalw28

 

Utarte jabłka

Jabłka ucieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach (do utartych jabłek możemy dodać cukier oraz galaretkę cytrynową według uznania).

ciaschalw

 

Bierzemy się teraz za ostatni etap. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciemne ciasto.

ciaschalw10ciaschalw11

 

Następnie na ciasto wylewamy masę kokosową. Na masę wykładamy utarte jabłka, na które z kolei starannie wykładamy jasne ciasto.

ciaschalw17ciaschalw19

ciaschalw20ciaschalw21

 

Całość wkładamy do piekarnika na około 40 minut i pieczemy w temperaturze 190 stopni. Ciasto po upieczeniu wyciągamy z blaszki i odstawiamy do odparowania.

ciaschalw22ciaschalw23

 

Następnie wystudzone ciasto polewamy polewą chałwową.

ciaschalw29ciaschalw30

ciaschalw31

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , , ,