Ciasto z chałwą
Składniki
Ciasto
7 żółtek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 białka
Masa-kokosowa
10 dag wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru
5 białek
Polewa
10 dag chałwy waniliowej
10 dag margaryny
4 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
Dodatki
1 kg jabłek
Cześć. Mam dla Ciebie nowy przepis jakim jest ciasto z chałwą. Ciasto jest dość trudne w przygotowaniu i trzeba się troszkę poświęcić ale naprawdę warto. Ciasto z chałwą składa się z 2 warstw ciasta przełożonego wewnątrz utartymi jabłkami oraz masą kokosową. Całość polana jest polewą chałwową. Jeśli szykujesz wykwintne przyjęcie a nie masz pomysłu jakie słodkości przygotować to ciasto z chałwą będzie strzałem w dziesiątkę.
Ciasto
Na początek zabieramy się za ciasto. Do miski wkładamy margarynę i ucieramy z cukrem i żółtkami. Pod koniec ucierania dodajemy 2 szklanki mąki pszennej oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy.
![ciaschalw3](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw3-150x150.jpg)
![ciaschalw4](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw4-150x150.jpg)
Teraz ubijamy w misce 2 białka na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej utartej margaryny z cukrem. Całość mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
![ciaschalw5](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw5-150x150.jpg)
![ciaschalw6](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw6-150x150.jpg)
Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy aby uzyskać jednolitą ciemną masę.
![ciaschalw7](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw7-535x401.jpg)
![ciaschalw8](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw8-260x195.jpg)
![ciaschalw9](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw9-260x195.jpg)
Masa kokosowa
5 pozostałych białek ubijamy na sztywną pianę. Jak już piana jest dobrze ubita to dodajemy cukier i dalej miksujemy.
![ciaschalw13](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw13-260x195.jpg)
![ciaschalw12](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw12-260x195.jpg)
Do ubitych białek dodajemy wiórka kokosowe i wszystko mieszamy łyżką.
![ciaschalw14](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw14-260x195.jpg)
![ciaschalw15](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw15-260x195.jpg)
Polewa chałwowa
Do rondelka wkładamy margarynę, cukier, mleko oraz chałwę i zagotowujemy. Polewę gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut cały czas mieszając (aby była gładka konsystencja bez gródek). Gotową polewę odstawiamy do stężenia pamiętając o tym żeby co chwilę mieszać.
![ciaschalw25](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw25-260x195.jpg)
![ciaschalw26](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw26-260x195.jpg)
![ciaschalw27](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw27-260x195.jpg)
![ciaschalw28](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw28-260x195.jpg)
Utarte jabłka
Jabłka ucieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach (do utartych jabłek możemy dodać cukier oraz galaretkę cytrynową według uznania).
![ciaschalw](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw-535x401.jpg)
Bierzemy się teraz za ostatni etap. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciemne ciasto.
![ciaschalw10](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw10-260x195.jpg)
![ciaschalw11](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw11-260x195.jpg)
Następnie na ciasto wylewamy masę kokosową. Na masę wykładamy utarte jabłka, na które z kolei starannie wykładamy jasne ciasto.
![ciaschalw17](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw17-260x195.jpg)
![ciaschalw19](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw19-260x195.jpg)
![ciaschalw20](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw20-260x195.jpg)
![ciaschalw21](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw21-260x195.jpg)
Całość wkładamy do piekarnika na około 40 minut i pieczemy w temperaturze 190 stopni. Ciasto po upieczeniu wyciągamy z blaszki i odstawiamy do odparowania.
![ciaschalw22](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw22-260x195.jpg)
![ciaschalw23](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw23-260x195.jpg)
Następnie wystudzone ciasto polewamy polewą chałwową.
![ciaschalw29](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw29-260x195.jpg)
![ciaschalw30](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw30-260x195.jpg)
![ciaschalw31](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/ciaschalw31-535x401.jpg)
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: chałwa, ciasto, cukier, galaretka, jabłka, jajka, kakao, mąka, margaryna, masa, mleko, polewa, proszek do pieczenia, wiórka kokosowe