Tym razem mam do zaproponowania przepis o dość oryginalnej nazwie “Góry lodowe”. Pomimo tego, iż ciasto ma wiele składników to nie jest trudne do wykonania a efekt jest bardzo ciekawy. Jest to warstwa biszkoptu przełożona masą, na której ułożone są biszkopty, pomiędzy którymi znajduje się galaretka sprawiająca wrażenie kryształków lodu. Całość przykryta jest dwukolorowym kremem. Ciasto to nadaje się na specjalne okazje, które podkreślą wyjątkowość wypieku.

 

Biszkopt
Zaczynamy od biszkoptu. Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier a potem żółtka i ubijamy dalej. Następnie dodajemy mąkę oraz kakao i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

 

Masa budyniowa
Teraz gotujemy masę budyniową. Do rondelka wlewamy 3/4 mleka, wsypujemy cukier i gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Ugotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia .

 

Dwukolorowa masa oraz poncz
Przygotowujemy drugą masę. Margarynę z cukrem i wodą zagotowujemy. Czekamy aż ostygnie. Po wystudzeniu mieszamy z mlekiem w proszku i miksujemy. Następnie dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mleka w proszku. Dodatkowo przygotowujemy poncz. Zaparzamy kawę w 1/2 szklanki wody, do której dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz 50 ml rumu.

 

Galaretka
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Jak już się mocno zsiądzie kroimy w kostkę.

 

Przygotowanie końcowe
Biszkopt dzielimy na pół w poprzek, nasączamy ponczem i wykładamy połowę masy budyniowej. Następnie przykrywamy drugą połową biszkoptu, nasączamy ponczem i wykładamy resztę masy budyniowej. Teraz układamy biszkopty – 18 (6 x 3), między biszkopty kładziemy pokrojoną galaretkę.

 

Na wierzch wykładamy masę jasną i ciemną na przemian. Ciasto schładzamy w lodówce.

 

Smacznego.

 


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , ,