Ciasto jabłkowe
Składniki
Ciasto
2 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
2 jajka
4 łyżki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Masa-budyniowa
1/2 litra śmietany 30%
1 budyń waniliowy z cukrem
Dodatki
ok. 10 dag orzechów włoskich
30 dag dżemu wiśniowego
10 dag migdałów
cynamon
4 - 5 większych jabłek
Cześć, Mam dzisiaj dla Ciebie bardzo ciekawy przepis jakim jest ciasto jabłkowe. Wbrew pospolitej nazwy ciasto jest bardzo pomysłowe i łatwee w przygotowaniu. Ciasto jabłkowe to warstwa okrągłego ciasta na której wyłożone są jabłka wypełnione dżemem. Całość polana jest masą budyniową i udekorowana dodatkami. Jest to świetny pomysł na szybki deser jak również nadaje się na wszelkie imprezy okolicznościowe.
Ciasto
Do miski wkładamy margarynę, mąkę, cukier i pozostałe składniki na ciasto. Wszystko dokładnie zagniatamy rękoma do uzyskania jednolitej masy (jeżeli się będzie kleić to posypujemy mąką). Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny (zapakowane w folię aluminiową).
Po upływie ustalonego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na 4 równe części. 3 części rozgniatamy razem na tortownicy (średnica ok. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (boki tortownicy smarujemy dokładnie tłuszczem). Z pozostałej części ciasta robimy wałeczki i układamy je na brzegach tortownicy a następnie ugniatamy na wysokość do 3 cm.
Teraz bierzemy się za przygotowanie jabłek. Jabłka obieramy, przekrawamy w poprzek i wydrążamy środki (na wylot, tak jak pokazane na zdjęciu).
Tak przygotowane jabłka układamy na cieście (płaską częścią do ciasta). Przygotowane jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie wydrążone otwory w jabłkach wypełniamy dżemem. Tak przygotowane ciasto posypujemy orzechami i cynamonem.
Masa
Do rondelka wlewamy 2/3 śmietany a w 1/2 rozrabiamy budyń. Śmietanę wstawiamy do gotowania. Do gotującej śmietany wlewamy rozrobiony budyń. Całość gotujemy.
Ugotowany budyń wylewamy na jabłka (jeszcze gorący). Masę budyniową równo rozprowadzamy na jabłkach. Wierzch posypujemy migdałami.
Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1 godzinę 10 minut. Podczas pieczenia sprawdzamy patyczkiem (najlepiej długą wykałaczką) czy jabłka są miękkie. Po upieczeniu dekorujemy ciasto na wierzchu według uznania (ja udekorowałam bitą śmietaną i posypką czekoladową).
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: budyń, ciasto, cukier, cukier waniliowy, cytryna, czekolada, dżem, jabłka, jajka, margaryna, masa, migdały, mleko, placek, posypka, proszek do pieczenia