Ciasto jabłkowe
Składniki
Ciasto
2 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
2 jajka
4 łyżki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Masa-budyniowa
1/2 litra śmietany 30%
1 budyń waniliowy z cukrem
Dodatki
ok. 10 dag orzechów włoskich
30 dag dżemu wiśniowego
10 dag migdałów
cynamon
4 - 5 większych jabłek
Cześć, Mam dzisiaj dla Ciebie bardzo ciekawy przepis jakim jest ciasto jabłkowe. Wbrew pospolitej nazwy ciasto jest bardzo pomysłowe i łatwee w przygotowaniu. Ciasto jabłkowe to warstwa okrągłego ciasta na której wyłożone są jabłka wypełnione dżemem. Całość polana jest masą budyniową i udekorowana dodatkami. Jest to świetny pomysł na szybki deser jak również nadaje się na wszelkie imprezy okolicznościowe.
Ciasto
Do miski wkładamy margarynę, mąkę, cukier i pozostałe składniki na ciasto. Wszystko dokładnie zagniatamy rękoma do uzyskania jednolitej masy (jeżeli się będzie kleić to posypujemy mąką). Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny (zapakowane w folię aluminiową).
![ciasjab1 (Copy)](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab1-Copy-150x150.jpg)
![ciasjab2](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab2-150x150.jpg)
![ciasjab3](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab3-260x195.jpg)
Po upływie ustalonego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na 4 równe części. 3 części rozgniatamy razem na tortownicy (średnica ok. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (boki tortownicy smarujemy dokładnie tłuszczem). Z pozostałej części ciasta robimy wałeczki i układamy je na brzegach tortownicy a następnie ugniatamy na wysokość do 3 cm.
![ciasjab12](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab12-260x195.jpg)
![ciasjab13](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab13-260x195.jpg)
![ciasjab14](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab14-535x401.jpg)
Teraz bierzemy się za przygotowanie jabłek. Jabłka obieramy, przekrawamy w poprzek i wydrążamy środki (na wylot, tak jak pokazane na zdjęciu).
![ciasjab5](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab5-260x195.jpg)
![ciasjab6](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab6-260x195.jpg)
![ciasjab7](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab7-260x195.jpg)
![ciasjab8](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab8-260x195.jpg)
Tak przygotowane jabłka układamy na cieście (płaską częścią do ciasta). Przygotowane jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie wydrążone otwory w jabłkach wypełniamy dżemem. Tak przygotowane ciasto posypujemy orzechami i cynamonem.
![ciasjab15](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab15-260x195.jpg)
![ciasjab16](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab16-260x195.jpg)
![ciasjab17](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab17-535x401.jpg)
Masa
Do rondelka wlewamy 2/3 śmietany a w 1/2 rozrabiamy budyń. Śmietanę wstawiamy do gotowania. Do gotującej śmietany wlewamy rozrobiony budyń. Całość gotujemy.
![ciasjab18](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab18-260x195.jpg)
![ciasjab19](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab19-260x195.jpg)
Ugotowany budyń wylewamy na jabłka (jeszcze gorący). Masę budyniową równo rozprowadzamy na jabłkach. Wierzch posypujemy migdałami.
![ciasjab20](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab20-260x195.jpg)
![ciasjab21](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab21-260x195.jpg)
Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1 godzinę 10 minut. Podczas pieczenia sprawdzamy patyczkiem (najlepiej długą wykałaczką) czy jabłka są miękkie. Po upieczeniu dekorujemy ciasto na wierzchu według uznania (ja udekorowałam bitą śmietaną i posypką czekoladową).
![ciasjab21](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab21-260x195.jpg)
![ciasjab26](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab26-260x195.jpg)
![ciasjab27](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab27-260x195.jpg)
![ciasjab28](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab28-260x195.jpg)
![ciasjab](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/ciasjab-535x401.jpg)
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: budyń, ciasto, cukier, cukier waniliowy, cytryna, czekolada, dżem, jabłka, jajka, margaryna, masa, migdały, mleko, placek, posypka, proszek do pieczenia