Ciasto kajmakowe
Składniki
Ciasto-orzechowe
8 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
20 dag orzechów włoskich mielonych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa-kajmakowa
1/2 kg sera mascarpone
0.4 litra śmietany 36%
1 kajmak waniliowy (ok. 500g)
2 śmietanfixy
Poncz
1 szklanka wody przegotowanej
1/2 cytryny
3 łyżeczki cukru
Dodatki
1 słoiczek powideł (ok. 300g)
1 gorzka czekolada
Cześć. Przyszła pora na nowy przepis, w którym pokażę Ci jak przygotować ciasto kajmakowe. Ciasto jest jednym z łatwiejszych do przygotowania i naprawdę warto poświęcić te kilka minut na jego przygotowanie ponieważ jest pyszne. Ciasto kajmakowe składa się z 3 warstw ciasta orzechowego przełożonych wewnątrz masą kajmakową. Całość posypana jest utartą gorzką czekoladą. Jest to znakomity pomysł na większość imprez okolicznościowych jak i również świąt.
Ciasto orzechowe
Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po 1 żółtku.
Jeżeli piana będzie dobrze ubita dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz orzechy i wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Przygotowane ciasto wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki a następnie zdejmujemy papier w celu odparowania.
Masa kajmakowa
Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją z 2 śmietanfixami.
Następnie w osobnej misce miksujemy ser mascarpone i stopniowo dodajemy do niego wcześniej ubitą śmietanę ciągle miksując. Po dodaniu całej śmietany dodajemy kajmak o smaku waniliowym.
Z gotowej masy odkładamy 4 łyżki do osobnej miseczki do posmarowania wierzchu ciasta.
Poncz
Poncz przygotowujemy z 1 szklanki przegotowanej wody, soku z 1/2 cytryny oraz 3 łyżeczek cukru.
Teraz przechodzimy do końcowego etapu przygotowania ciasta. Wystudzone ciasto orzechowe przekrawamy w poprzek na 3 równe części. Pierwszą część ciasta lekko nasączamy ponczem a następnie smarujemy 1/2 powideł i wykładamy 1/2 masy kajmakowej.
Na masę kładziemy drugą część ciasta i postępujemy analogicznie wykładając powidła oraz masę kajmakową po czym przykrywamy wszystko 3 częścią ciasta.
Na wierzch ciasta wykładamy wcześniej odłożoną masę kajmakową i wszystko posypujemy utartą gorzką czekoladą.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, ciasto, cukier, cytryna, czekolada, dżem, jajka, kajmak, mąka, masa, mascarpone, orzechy, placek, posypka, powidła, proszek do pieczenia, ser, śmietan-fix, śmietana, woda