Ciasto „kora orzechowa z brzoskwiniami”
Składniki
Ciasto-orzechowe
8 białek
1 szklanka cukru
3 żółtka
10 dag rozdrobnionych orzechów
10 dag zmielonych orzechów
10 dag rodzynek
10 dag wiórek kokosowych
1 łyżka mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
sok z dużej puszki brzoskwiń
1 i 1/2 kostki margaryny
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki pszennej
5 żółtek
3/4 szklanki wody
Dodatki
2 galaretki brzoskwiniowe
3 paczki delicji brzoskwiniowych
1 szklanka kawy rozpuszczalnej
Cześć. Mam dla Ciebie nowy przepis na ciasto jakim jest „kora orzechowa z brzoskwiniami’. Kora orzechowa nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu ciast ale warto się trochę namęczyć ponieważ jest bardzo pyszna. „Kora orzechowa” składa się z 2 ciast orzechowych przełożonych wewnątrz masą oraz delicjami. Wierzch ciasta wyłożony jest masą oraz brzoskwiniami a całość polana galaretką. Jest to świetny pomysł na wszelkiego rodzaju przyjęcia rodzinne i różne imprezy okolicznościowe.
Ciasto orzechowe
Do miski wrzucamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz 3 żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.
W osobnej miseczce mieszamy pozostałe produkty. Następnie przesypujemy je do przygotowanej wcześniej piany i wszystko mieszamy łyżką.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część ciasta pieczemy osobno na takiej wielkości blasze około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu zrywamy papier z ciasta i odstawiamy do wystudzenia.
Masa
Do rondelka wlewamy syrop z brzoskwiń i gotujemy z 3 łyżkami cukru. W tym czasie do osobnego naczynia wlewamy 3/4 szklanki wody, wsypujemy 2 budynie, 1 łyżkę mąki pszennej i wbijamy 5 żółtek. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się syropu.
Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia. Kiedy budyń będzie już zimny to do miski wkładamy 1 i 1/2 kostki margaryny i miksujemy dodając budyń.
Galaretka
2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody i odstawiamy do stężenia.
Teraz bierzemy się za końcowy etap przygotowania ciasta. Na jedno ciasto orzechowe wykładamy 1/3 przygotowanej wcześniej masy.
Na masę układamy delicje lekko zamoczone w kawie rozpuszczalnej (można również maczać w rumie lub innym alkoholu).
Na delicję wykładamy połowę pozostałej masy i przykrywamy drugim ciastem. Na drugie ciasto wykładamy resztę masy, na którą kładziemy pokrojone brzoskwinie a wszystko zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: brzoskwinia, budyń, ciasto, cukier, delicje, galaretka, jajka, mąka, margaryna, masa, mleko, orzechy, placek, proszek do pieczenia, rodzynki