Ciasto królewicz
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarze 2
Składniki
Biszkopt
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Ciasto-miodowe
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu prawdziwego
15 dag margaryny
1 jajko
1 łyżeczka sody
Masa
3/4 litra mleka
2 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 margaryna
Polewa
1/3 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Dodatki
kolorowa posypka
Dzień dobry, pokażę Ci dzisiaj jak przygotować ciasto o jakże szlachetnej nazwie „Królewicz”. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu a zarazem bardzo pyszne. „Królewicz” składa się z 2 warstw ciasta miodowego przełożonego wewnątrz biszkoptem oraz masą. Całość polana jest polewą czekoladową i posypana posypką. Jest to znakomity pomysł na wszelkie imprezy okolicznościowe takie jak imieniny, urodziny a także inne podobne okazje.
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąki i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.
Ciasto miodowe
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Zagniecione ciasto dzielimy na 2 równe części.
Następnie bierzemy jedną część, rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Z drugą częścią postępujemy tak samo.
Masa
Do rondelka wlewamy 1/2 litra mleka, dodajemy cukier, margarynę i gotujemy.
Do pozostałego mleka wbijamy 2 jajka, wsypujemy obydwie mąki i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki z mąki.
Przygotowany roztwór wlewamy do gotującego się mleka dokładnie mieszając aby powstała jednolita masa budyniowa.
Polewa
Do rondelka wrzucamy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Wszystko zagotowujemy i gotujemy około 2 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy.
Połowę gorącego budyniu (nie studzimy) wylewamy na pierwszą warstwę ciasta miodowego.
Następnie kładziemy przygotowany wcześniej biszkopt i wyewamy na niego resztę masy oraz przykrywamy wszystko drugą warstwą ciasta miodowego. Całość polewamy polewą czekoladową.
Dekorujemy według uznania, w moim przypadku była to kolorowa posypka. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, budyń, ciasto, cukier, czekolada, jajka, margaryna, masa, miód, mleko, polewa, posypka, proszek do pieczenia