Ciasto królewicz
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarze 2
Składniki
Biszkopt
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Ciasto-miodowe
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu prawdziwego
15 dag margaryny
1 jajko
1 łyżeczka sody
Masa
3/4 litra mleka
2 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 margaryna
Polewa
1/3 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Dodatki
kolorowa posypka
Dzień dobry, pokażę Ci dzisiaj jak przygotować ciasto o jakże szlachetnej nazwie „Królewicz”. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu a zarazem bardzo pyszne. „Królewicz” składa się z 2 warstw ciasta miodowego przełożonego wewnątrz biszkoptem oraz masą. Całość polana jest polewą czekoladową i posypana posypką. Jest to znakomity pomysł na wszelkie imprezy okolicznościowe takie jak imieniny, urodziny a także inne podobne okazje.
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąki i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
![shrek](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/shrek-150x150.jpg)
![shrek1](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/shrek1-150x150.jpg)
![shrek2](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/shrek2-150x150.jpg)
![shrek3](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/shrek3-150x150.jpg)
Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.
![shrek5](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/shrek5-150x150.jpg)
![szkiel9](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/05/szkiel9-150x150.jpg)
Ciasto miodowe
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
![krlw](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw-260x195.jpg)
![krlw1](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw1-260x195.jpg)
Zagniecione ciasto dzielimy na 2 równe części.
![krlw2](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw2-260x195.jpg)
![krlw3](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw3-260x195.jpg)
Następnie bierzemy jedną część, rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Z drugą częścią postępujemy tak samo.
![krlw4](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw4-260x195.jpg)
![krlw5](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw5-260x195.jpg)
Masa
Do rondelka wlewamy 1/2 litra mleka, dodajemy cukier, margarynę i gotujemy.
![krlw6](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw6-260x195.jpg)
![krlw9](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw9-260x195.jpg)
Do pozostałego mleka wbijamy 2 jajka, wsypujemy obydwie mąki i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki z mąki.
![krlw7](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw7-260x195.jpg)
![krlw10](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw101-260x195.jpg)
Przygotowany roztwór wlewamy do gotującego się mleka dokładnie mieszając aby powstała jednolita masa budyniowa.
![krlw12](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw12-260x195.jpg)
![krlw13](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw13-260x195.jpg)
Polewa
Do rondelka wrzucamy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Wszystko zagotowujemy i gotujemy około 2 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy.
Połowę gorącego budyniu (nie studzimy) wylewamy na pierwszą warstwę ciasta miodowego.
![krlw14](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw14-260x195.jpg)
![krlw15](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw15-260x195.jpg)
Następnie kładziemy przygotowany wcześniej biszkopt i wyewamy na niego resztę masy oraz przykrywamy wszystko drugą warstwą ciasta miodowego. Całość polewamy polewą czekoladową.
![krlw16](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw16-260x195.jpg)
![krlw17](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw171-260x195.jpg)
![krlw18](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw18-260x195.jpg)
![krlw19](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw19-260x195.jpg)
Dekorujemy według uznania, w moim przypadku była to kolorowa posypka. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
![krlw20](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw20-260x195.jpg)
![krlw21](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/07/krlw21-260x195.jpg)
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, budyń, ciasto, cukier, czekolada, jajka, margaryna, masa, miód, mleko, polewa, posypka, proszek do pieczenia