Ciasto krówka
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarze 3
Składniki
Biszkopt
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Masa
1/2 litra mleka
3 żółtka
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa
20 dag krówek (kruchych)
2 łyżki margaryny
1 łyżka mleka
Bezy
3 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
Witam Cię na moim blogu. Dzisiaj pokażę Ci jak przygotować bardzo pyszne ciasto jakim jest „Krówka”. Ciasto jest dość trudne w przygotowaniu ale dzięki moim wskazówkom na pewno dasz sobie radę. Ciasto krówka to delikatny biszkopt z utartą czekoladą, wyłożony masą, na której z kolei ułożone są bezy. Wszystko polane jest polewą krówkową. Ciasto jest bardzo słodkie ale uwierz mi, że jest bardzo pyszne i nie może go zabraknąć w Twoim domu.
Bezy
Na początku przygotujemy bezy ponieważ jest to dość długotrwały proces (bezy można kupić w sklepie ale te przygotowane przez nas będą smaczniejsze i bardziej kruche). Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier oraz ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wkładamy do szprycy i wyciskamy bezy (małe kupeczki), które pieczemy około 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 140 stopni. Jeśli nie mamy szprycy to wykładamy bezy łyżką, ale tak żeby nie były za duże.
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy z nich sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem a następnie czekamy chwilę, aż napęcznieją.
Do ubitych białek dodajemy żółtka ciągle ubijając. Kiedy mamy już ubitą pianę z żółtkami, to dodajemy po łyżce mąki dokładnie mieszając łyżką.
Na koniec do biszkopta ucieramy czekoladę i wszystko mieszamy także łyżką.
Biszkopt pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier do pieczenia w celu odparowania.
Masa
Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka a następnie gotujemy. W 1/2 szklanki mleka mieszamy żółtka, budyń, obydwie mąki oraz cukier waniliowy.
Przygotowany roztwór wlewamy do gotującego się mleka i chwilę gotujemy (aby nasz budyń zgęstniał). Tak przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.
Następnie kiedy budyń mamy już całkowicie wystudzony, wtedy do miski wkładamy 1 kostkę margaryny i miksujemy, po chwili dodając stopniowo zimny budyń. Całość miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę.
Teraz bierzemy przygotowany wcześniej biszkopt i wykładamy na niego masę. Następnie na masę wykładamy bezy, lekko je w nią wciskając.
Polewa
Do rondelka wkładamy 2 łyżki margaryny. Jak margaryna się rozpuści to wrzucamy 20 dag krówek (cukierków) oraz 1 łyżkę mleka i gotujemy ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
Gotową polewę odstawiamy do lekkiego wystudzenia (ale tak żeby masa nie zastygła za mocno). Na koniec jeszcze ciepłą polewą krówkową polewamy bezy a gotowe ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: bezy, biszkopt, budyń, ciasto, cukier, cukier waniliowy, czekolada, jajka, mąka, margaryna, masa, mleko, polewa, proszek do pieczenia