Witam Cię na moim blogu. Dzisiaj pokażę Ci jak przygotować bardzo pyszne ciasto jakim jest „Krówka”. Ciasto jest dość trudne w przygotowaniu ale dzięki moim wskazówkom na pewno dasz sobie radę. Ciasto krówka to delikatny biszkopt z utartą czekoladą, wyłożony masą, na której z kolei ułożone są bezy. Wszystko polane jest polewą krówkową. Ciasto jest bardzo słodkie ale uwierz mi, że jest bardzo pyszne i nie może go zabraknąć w Twoim domu.

 

Bezy

Na początku przygotujemy bezy ponieważ jest to dość długotrwały proces (bezy można kupić w sklepie ale te przygotowane przez nas będą smaczniejsze i bardziej kruche). Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier oraz ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wkładamy do szprycy i wyciskamy bezy (małe kupeczki), które pieczemy około 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 140 stopni. Jeśli nie mamy szprycy to wykładamy bezy łyżką, ale tak żeby nie były za duże.

murkaj

 

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy z nich sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem a następnie czekamy chwilę, aż napęcznieją.

 

shrekshrek1

 

Do ubitych białek dodajemy żółtka ciągle ubijając. Kiedy mamy już ubitą pianę z żółtkami, to dodajemy po łyżce mąki dokładnie mieszając łyżką.

shrek2shrek3

Na koniec do biszkopta ucieramy czekoladę i wszystko mieszamy także łyżką.

krow1krow2

Biszkopt pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier do pieczenia w celu odparowania.

krow8

 

Masa

Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka a następnie gotujemy. W 1/2 szklanki mleka mieszamy żółtka, budyń, obydwie mąki oraz cukier waniliowy.

krow3krow5

Przygotowany roztwór wlewamy do gotującego się mleka i chwilę gotujemy (aby nasz budyń zgęstniał). Tak przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.

krow6krow7

Następnie kiedy budyń mamy już całkowicie wystudzony, wtedy do miski wkładamy 1 kostkę margaryny i miksujemy, po chwili dodając stopniowo zimny budyń. Całość miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę.

krow9krow10

 

Teraz bierzemy przygotowany wcześniej biszkopt i wykładamy na niego masę. Następnie na masę wykładamy bezy, lekko je w nią wciskając.

krow11krow12

 

Polewa

Do rondelka wkładamy 2 łyżki margaryny. Jak margaryna się rozpuści to wrzucamy 20 dag krówek (cukierków) oraz 1 łyżkę mleka i gotujemy ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.

krow13krow14

 

krow15krow16

 

 

Gotową polewę odstawiamy do lekkiego wystudzenia (ale tak żeby masa nie zastygła za mocno). Na koniec jeszcze ciepłą polewą krówkową polewamy bezy a gotowe ciasto schładzamy w lodówce.

krow17krow18

krow19

 

Smacznego:)

 


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , , ,