Ciasto krówka
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarze 3
Składniki
Biszkopt
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Masa
1/2 litra mleka
3 żółtka
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa
20 dag krówek (kruchych)
2 łyżki margaryny
1 łyżka mleka
Bezy
3 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
Witam Cię na moim blogu. Dzisiaj pokażę Ci jak przygotować bardzo pyszne ciasto jakim jest „Krówka”. Ciasto jest dość trudne w przygotowaniu ale dzięki moim wskazówkom na pewno dasz sobie radę. Ciasto krówka to delikatny biszkopt z utartą czekoladą, wyłożony masą, na której z kolei ułożone są bezy. Wszystko polane jest polewą krówkową. Ciasto jest bardzo słodkie ale uwierz mi, że jest bardzo pyszne i nie może go zabraknąć w Twoim domu.
Bezy
Na początku przygotujemy bezy ponieważ jest to dość długotrwały proces (bezy można kupić w sklepie ale te przygotowane przez nas będą smaczniejsze i bardziej kruche). Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier oraz ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wkładamy do szprycy i wyciskamy bezy (małe kupeczki), które pieczemy około 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 140 stopni. Jeśli nie mamy szprycy to wykładamy bezy łyżką, ale tak żeby nie były za duże.
![murkaj](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/murkaj-260x195.jpg)
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy z nich sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem a następnie czekamy chwilę, aż napęcznieją.
![shrek](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/shrek-260x195.jpg)
![shrek1](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/shrek1-260x195.jpg)
Do ubitych białek dodajemy żółtka ciągle ubijając. Kiedy mamy już ubitą pianę z żółtkami, to dodajemy po łyżce mąki dokładnie mieszając łyżką.
![shrek2](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/shrek2-260x195.jpg)
![shrek3](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/shrek3-260x195.jpg)
Na koniec do biszkopta ucieramy czekoladę i wszystko mieszamy także łyżką.
![krow1](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/krow1-260x195.jpg)
![krow2](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/krow2-260x195.jpg)
Biszkopt pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier do pieczenia w celu odparowania.
![krow8](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/krow8-535x401.jpg)
Masa
Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka a następnie gotujemy. W 1/2 szklanki mleka mieszamy żółtka, budyń, obydwie mąki oraz cukier waniliowy.
![krow3](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/krow3-260x195.jpg)
![krow5](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/krow5-260x195.jpg)
Przygotowany roztwór wlewamy do gotującego się mleka i chwilę gotujemy (aby nasz budyń zgęstniał). Tak przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.
![krow6](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/krow6-260x195.jpg)
![krow7](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/krow7-260x195.jpg)
Następnie kiedy budyń mamy już całkowicie wystudzony, wtedy do miski wkładamy 1 kostkę margaryny i miksujemy, po chwili dodając stopniowo zimny budyń. Całość miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę.
![krow9](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/krow9-260x195.jpg)
![krow10](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/krow10-260x195.jpg)
Teraz bierzemy przygotowany wcześniej biszkopt i wykładamy na niego masę. Następnie na masę wykładamy bezy, lekko je w nią wciskając.
![krow11](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/krow11-260x195.jpg)
![krow12](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/krow12-260x195.jpg)
Polewa
Do rondelka wkładamy 2 łyżki margaryny. Jak margaryna się rozpuści to wrzucamy 20 dag krówek (cukierków) oraz 1 łyżkę mleka i gotujemy ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
![krow13](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/krow13-260x195.jpg)
![krow14](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/krow14-260x195.jpg)
![krow15](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/krow15-260x195.jpg)
![krow16](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/krow16-260x195.jpg)
Gotową polewę odstawiamy do lekkiego wystudzenia (ale tak żeby masa nie zastygła za mocno). Na koniec jeszcze ciepłą polewą krówkową polewamy bezy a gotowe ciasto schładzamy w lodówce.
![krow17](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/krow17-260x195.jpg)
![krow18](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/krow18-260x195.jpg)
![krow19](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/krow19-535x401.jpg)
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: bezy, biszkopt, budyń, ciasto, cukier, cukier waniliowy, czekolada, jajka, mąka, margaryna, masa, mleko, polewa, proszek do pieczenia