Przedstawię Ci dzisiaj sposób przygotowania ciasta o bardzo ładnej nazwie jaką jest “Kubuś”. Ciasto jest stosunkowo proste w przygotowaniu i nie wymaga wielkiego wysiłku a jest bardzo smaczne. Ciasto “Kubuś” to biszkopt oblany specjalnie przygotowaną masą, na której wyłożone są biszkopty. Następnie na biszkopty wylana jest bita śmietana, która z kolei wyłożona jest tężejącą galaretką. “Kubuś” to znakomity pomysł na imprezy okolicznościowe takie jak urodziny, imieniny itp.

 

Biszkopt

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.

shrekshrek1

shrek2shrek3

 

Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.

shrek5ciastkub2

 

 

Masa kubusiowa

Odlewamy jedną szklankę soku i rozpuszczamy w niej budynie. Pozostałą część soku zagotowujemy. Do gotującego się soku wlewamy rozbełtane budynie i zagotowujemy (musimy uważać bo sok będzie pryskał).

ciastkubciastkub1

 

Budyń po ugotowaniu (jeszcze gorący) wykładany na upieczonego wcześniej biszkopta. Na gorący budyń wykładamy biszkopty i całość odstawiamy do wystudzenia.

ciastkub3ciastkub4

 

Bita śmietana

Do miski wlewamy 1/2 litra śmietany. Wsypujemy cukier i miksujemy. Pod koniec miksowania, kiedy już śmietana będzie prawie ubita, wlewamy po małej ilości schłodzoną żelatynę (rozpuszczoną w 1/4 litra ciepłej wody) ciągle ubijając.

ciastkub5ciastkub6

 

Jak już ciasto z masą kubusiową będzie schłodzone to wykładamy na nie ubitą śmietanę. Następnie na wyłożoną śmietanę wylewamy tężejącą galaretkę (galaretkę rozpuszczamy tak jak jest napisane na opakowaniu) i odstawiamy ciasto do schłodzenia.

ciastkub7ciastkub8

ciastkub9ciastkub10

ciastkub11ciastkub12

 

Smacznego:)

 

 

 

 


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , ,