Ciasto „Łabędzi puch”
Dodany przez ZosiaPiecze | 1 komentarz
Składniki
Biszkopt
6 jaj
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Masa
2 bułki kajzerki
4 łyżki rumu
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
1 margaryna
Dodatki
dżem z czarnej porzeczki
10 dag wiórek kokosowych
1/4 margaryny
2 łyżki cukru
Nadszedł czas na nowy przepis. Przedstawię Ci jak przygotować delikatne ciasto o przepięknej nazwie jaką jest „Łabędzi puch”. Nie jest to trudny przepis ale trzeba włożyć w niego trochę pracy. Ciasto składa się z 2 warstw biszkoptu przełożonego wewnątrz dżemem porzeczkowym oraz delikatną masą. Całość pokryta jest masą i posypana prażonymi wiórkami. Jest to znakomity pomysł na imprezy takie jak imieniny czy urodziny z udziałem dorosłych ponieważ jednym ze składników jest rum.
Na początku przygotujemy bułki tzw. „kajzerki”, które będziemy używać do masy. 2 bułki namaczamy w 1 szklance mleka. Bułki namaczamy tak długo aż całe mleko wsiąknie.
Następnie zagotowujemy 1 szklankę mleka dodając 1/2 szklanki cukru. Do gotującego się mleka wkładamy stopniowo rozmiękczone bułki i gotujemy około 5 minut ciągle mieszając. Po ugotowaniu odstawić do wystudzenia.
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.
Prażone wiórka kokosowe
Do rondelka wkładamy 1/4 margaryny, 2 łyżki cukru i podgrzewamy aż się wszystko rozpuści. Następnie dodajemy 10 dag wiórek kokosowych i smażymy na złoty kolor ciągle mieszając. Gotowe wiórka odstawiamy do wystudzenia.
Masa
Do miski wkładamy margarynę i miksujemy dodając stopniowo wcześniej przygotowaną masę kajzerkową. Pod koniec miksowania dodajemy 4 łyżki rumu i jeszcze chwilę miksujemy.
Bierzemy się teraz za końcowy etap. Biszkopt przekrawamy w poprzek na 2 równe części. Spodnią część smarujemy dżemem z czarnej porzeczki a następnie wykładamy na niego masę kajzerkową (zostawiamy około 5 łyżek na wierzch ciasta).
Na masę wykładamy górną część biszkopta, którą z kolei smarujemy masą. Wszystko posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, ciasto, cukier, dżem, jajka, mąka, margaryna, masa, mleko, placek, posypka, proszek do pieczenia, wiórka kokosowe