Ciasto makowe z masą bakaliową
Składniki
Ciasto
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka maku
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
Masa
3/4 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
40 dag margaryny
5 dag rodzynek
5 dag wiórek kokosowych
5 łyżek wiśni z syropu
sok z 1 cytryny
kieliszek alkoholu (może być spirytus)
Lukier
3/4 szklanki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki wody
2 łyżki soku wiśniowego
Bezy
3 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka octu
Dodatki
dżem wiśniowy
Mimo, że już po świętach to mam dla Was przepis na ciasto makowe z masą bakaliową. Wypiek ten nie należy do najbardziej wymagających podczas przygotowania więc na pewno sobie z nim poradzisz. Ciasto składa się z 2 warstwa biszkoptu przełożonych masą bakaliową. Wierzch ciasta wyłożony jest bezami i polany lukrem. Jest to świetny pomysł na wszystkie imprezy okolicznościowe oraz weekendowe spotkania ze znajomymi.
Bezy
Na początku przygotujemy bezy ponieważ jest to dość długotrwały proces (bezy można kupić w sklepie ale te przygotowane przez nas będą smaczniejsze i bardziej kruche). Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier oraz ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wkładamy do szprycy i wyciskamy bezy (małe kupeczki), które pieczemy około 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 140 stopni. Jeśli nie mamy szprycy to wykładamy bezy łyżką, ale tak żeby nie były za duże.
Ciasto
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy dalej. Dodajemy stopniowo pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni 50 – 60 minut.
Masa
Zagotowujemy 1/2 litra mleka. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie a następnie wlewamy do gotującego mleka. Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Do miski wkładamy margarynę i miksujemy. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń a następnie sok z cytryny oraz alkohol i miksujemy na puszystą masę.
Gotową masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy rodzynki, wiśnie oraz wiórka kokosowe.
Lukier
Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i gotujemy około 5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji.
Teraz przechodzimy do ostatecznego przygotowania ciasta. Ciasto przekrawamy w poprzek na 2 równe części, dolną część smarujemy dżemem wiśniowym i wykładamy krem z bakaliami.
Przykrywamy drugą częścią na którą wykładamy krem bez bakalii. Na wierzch ciasta układamy bezy, całość polewamy lukrem cukrowym.
Gotowe ciasto schładzamy, najlepsze jest na drugi dzień.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: bakalie, bezy, biszkopt, budyń, ciasto, cukier puder, cytryna, dżem, jajka, lukier, mak, mąka, margaryna, masa, mleko, placek, proszek do pieczenia, wiórka kokosowe, wiśnie