Ciasto „Malinowa chmurka”
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarze 3
Składniki
Ciasto
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka cukru waniliowego
15 dag mąki
10 dag margaryny
3 żółtka
Beza
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
5 dag płatków migdałowych
Krem
1/2 l śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 g serka mascarpone
Dodatki
1/2 kg mrożonych malin
3 galaretki malinowe
3 i 1/2 szklanki wody
Cześć, ze względu na to, iż aktualnie znajdujemy się na przełomie wiosny i lata mam dla Was bardziej delikatną propozycję ciasta jakim jest „Malinowa chmurka”. Ciasto nie należy do grupy ciast najtrudniejszych w przygotowaniu lecz jest bardzo czasochłonne co w ostateczności zostaje nam wynagrodzone. Ciasto „Malinowa Chmurka” to ciasto na kruchym spodzie z musem malinowym, masą śmietanową a całość jest przykryta bezą z migdałami. Wypiek ten znakomicie nadaje się na wszelkie okazje takie jak imprezy okolicznościowe czy też rodzinne spotkania.
Ciasto
Zagniatamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Formujemy kulkę, pakujemy w folię aluminiową i schładzamy w lodówce około 60 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy cieniutko, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni 15-20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Beza
Teraz zabieramy się do pieczenia bezy. Ubijamy na sztywno białka po czym dodajemy cukier, wszystko dalej ubijając. Jak już masa jest ubita dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy łyżką.
Odwracamy blaszkę (do góry dnem) tą samą co piekliśmy ciasto żeby wielkość bezy była taka sama jak ciasto. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia wylewamy ubite białka, posypujemy migdałami i pieczemy godzinę i 20 minut w temperaturze 140 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie
Zamrożone maliny wysypujemy na sitko i odstawiamy do rozmrożenia. W 3 i 1/2 szklanki wody rozpuszczamy 3 galaretki. Następnie dobrze rozmrożone, odsączone maliny wsypujemy do zastygającej galaretki i dokładnie mieszamy. Wymieszaną galaretkę wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki.
Teraz ubijamy śmietanę z serkiem, cukrem i wanilią. Ubijamy wszystko razem uważając żeby całość nam się nie zważyła. W efekcie powinna powstać puszysta masa.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy na nie masę śmietanową a następnie całość przykrywamy bezą z migdałami. Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego 😉
Kategoria: Ciasta Tagi: bakalie, bezy, ciasto, cukier, cukier waniliowy, galaretka, jajka, krem, mąka, maliny, margaryna, masa, mascarpone, migdały, mleko, placek, proszek do pieczenia, ser, śmietana