Ciasto „Malinowa chmurka”
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarze 3
Składniki
Ciasto
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka cukru waniliowego
15 dag mąki
10 dag margaryny
3 żółtka
Beza
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
5 dag płatków migdałowych
Krem
1/2 l śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 g serka mascarpone
Dodatki
1/2 kg mrożonych malin
3 galaretki malinowe
3 i 1/2 szklanki wody
Cześć, ze względu na to, iż aktualnie znajdujemy się na przełomie wiosny i lata mam dla Was bardziej delikatną propozycję ciasta jakim jest „Malinowa chmurka”. Ciasto nie należy do grupy ciast najtrudniejszych w przygotowaniu lecz jest bardzo czasochłonne co w ostateczności zostaje nam wynagrodzone. Ciasto „Malinowa Chmurka” to ciasto na kruchym spodzie z musem malinowym, masą śmietanową a całość jest przykryta bezą z migdałami. Wypiek ten znakomicie nadaje się na wszelkie okazje takie jak imprezy okolicznościowe czy też rodzinne spotkania.
Ciasto
Zagniatamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Formujemy kulkę, pakujemy w folię aluminiową i schładzamy w lodówce około 60 minut.
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/05/chmurmal-150x150.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/05/chmurmal1-150x150.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/05/chmurmal2-150x150.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/05/chmurmal4-150x150.jpg)
Schłodzone ciasto wałkujemy cieniutko, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni 15-20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/05/chmurmal6-535x354.jpg)
Beza
Teraz zabieramy się do pieczenia bezy. Ubijamy na sztywno białka po czym dodajemy cukier, wszystko dalej ubijając. Jak już masa jest ubita dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy łyżką.
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/05/chmurmal7-260x172.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/05/chmurmal8-260x172.jpg)
Odwracamy blaszkę (do góry dnem) tą samą co piekliśmy ciasto żeby wielkość bezy była taka sama jak ciasto. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia wylewamy ubite białka, posypujemy migdałami i pieczemy godzinę i 20 minut w temperaturze 140 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/05/chmurmal13-260x172.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/05/chmurmal21-260x172.jpg)
Przygotowanie
Zamrożone maliny wysypujemy na sitko i odstawiamy do rozmrożenia. W 3 i 1/2 szklanki wody rozpuszczamy 3 galaretki. Następnie dobrze rozmrożone, odsączone maliny wsypujemy do zastygającej galaretki i dokładnie mieszamy. Wymieszaną galaretkę wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki.
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/05/chmurmal17-260x172.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/05/chmurmal18-260x172.jpg)
Teraz ubijamy śmietanę z serkiem, cukrem i wanilią. Ubijamy wszystko razem uważając żeby całość nam się nie zważyła. W efekcie powinna powstać puszysta masa.
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/05/chmurmal19-260x172.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/05/chmurmal20-260x172.jpg)
Wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy na nie masę śmietanową a następnie całość przykrywamy bezą z migdałami. Ciasto schładzamy w lodówce.
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/05/chmurmal22-260x172.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/05/chmurmal23-260x172.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/05/chmurmal24-260x172.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/05/chmurmal25-260x172.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/05/chmurmal27-260x172.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/05/chmurmal26-260x172.jpg)
Smacznego 😉
Kategoria: Ciasta Tagi: bakalie, bezy, ciasto, cukier, cukier waniliowy, galaretka, jajka, krem, mąka, maliny, margaryna, masa, mascarpone, migdały, mleko, placek, proszek do pieczenia, ser, śmietana