Ciasto marchewkowe
Składniki
Ciasto
1/2 margaryny
4 jaja
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
2 pełne szklanki marchewki
1 i 1/2 szklanki cukru
Masa
1 margaryna
3 łyżki cukru pudru
2 szklanki drobno pokrojonego rabarbaru
5 łyżek cukru
1/3 szklanki wody
Dodatki
cukier puder
„Marchewkowe pole…” tak śpiewała kiedyś grupa Lady Pank. Ja dzisiaj nie będę śpiewać ale pokażę Ci świetny przepis na pyszne ciasto marchewkowe. Przygotowanie tego ciasta jest sprawą bardzo prostą i każdy sobie z nim poradzi. Ciasto składa się z 2 warstw marchewkowego ciasta przełożonego wewnątrz masą z dodatkiem rabarbaru. Całość posypana jest cukrem pudrem. Jest to znakomity pomysł dla smakoszy, którzy lubią eksperymentować jak również dla wszystkich wielbicieli słodkości.
Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta ucieramy 2 pełne szklanki marchewki na tarce do jarzyn.
Ciasto
Do miski wrzucamy margarynę, jajka i cukier. Wszystko dokładnie ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dalej miksujemy.
Pod koniec miksowania dodajemy utartą wcześniej marchewkę i dokładnie miksujemy aby równomiernie rozłożyła się po całym cieście.
Gotowe ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy 40 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Masa
Na początek robienia masy przygotujemy rabarbar. Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Następnie do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier oraz pokrojony rabarbar i wszystko gotujemy na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Ugotowany rabarbar odstawiamy do wystudzenia.
Kiedy mamy już wystudzony rabarbar, bierzemy się za przygotowanie masy. Do miski wkładamy margarynę, wsypujemy cukier puder i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie ciągle miksując dodajemy stopniowo wystudzony rabarbar (rabarbar dodajemy powoli po łyżce aby nam się masa nie zważyła).
Teraz bierzemy się za ostatni etap. Wystudzone ciasto przekrawamy w poprzek na 2 równe części.
Na dolną część wykładamy masę z rabarbarem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Całość posypujemy cukrem pudrem. Gotowe ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: ciasto, cukier, cukier puder, jajka, mąka, marchewka, margaryna, masa, olej, placek, proszek do pieczenia, rabarbar