Ciasto marmurkowe
Składniki
Ciasto
60 dag mąki
30 dag margaryny
6 żółtek
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao
Masa
30 dag maku
2 jajka
2 łyżki miodu
5 dag skórki kandyzowanej z pomarańcza
2 łyżki bułki tartej
10 dag orzechów włoskich
4 łyżki cukru
Masa
6 białek
1 szklanka cukru
20 dag wiórek kokosowych
Polewa
1/3 kostki margaryny
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1/2 gorzkiej czekolady
4 łyżki wody
Dodatki
1 słoik powideł
Po krótkiej nieobecności przyszła pora na kolejny przepis jakim jest ciasto marmurkowe. Przepis ten nie należy do najtrudniejszych i z pewnością nie będzie wielkim wyzwaniem podczas jego przygotowywania. Ciasto marmurkowe są to 3 warstwy kruchego ciasta przełożone w dolnej części masą makową oraz w górnej masą kokosową. Całość polana jest polewą czekoladową i posypana wiórkami kokosowymi. Ciasto te jest wyśmienitym pomysłem na większość okazji.
Ciasto
Do miski wkładamy mąkę, margarynę, 6 żółtek, 6 łyżek cukru, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę.
Przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe części. Jedną część układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, do drugiej dodajemy kakao i zagniatamy. Ciasto drugie i trzecie mrozimy w zamrażarce.
Masa makowa
Teraz przygotowujemy masę makową. Mak parzymy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Mak po wystudzeniu mielimy dwa razy, podczas mielenia dodajemy orzechy, cukier i bułkę tartą. Do zmielonego maku dodajemy miód, skórkę pomarańcza oraz dwa żółtka. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Masa kokosowa
Przygotowanie masy kokosowej zaczynamy od ubicia sześciu białek na sztywno. Następnie dodajemy 1 szklankę cukru i ubijamy dalej do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy wiórka kokosowe i całość mieszamy łyżką.
Polewa
Do rondelka wrzucamy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Wszystko zagotowujemy i gotujemy około 2 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady.
Przygotowanie
Na początek smarujemy powidłami wcześniej wyłożone na blaszce ciasto i wykładamy na nie masę makową.
Na mak ucieramy ciemne zamrożone ciasto, na które z kolei wykładamy masę kokosową.
Jako ostatnią warstwę ucieramy białe zamrożone ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: ciasto, cukier, czekolada, jajka, kakao, mak, mąka, margaryna, masa, miód, mleko, orzechy, placek, polewa, powidła, proszek do pieczenia, wiórka kokosowe