Ciasto marmurkowe
Składniki
Ciasto
60 dag mąki
30 dag margaryny
6 żółtek
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao
Masa
30 dag maku
2 jajka
2 łyżki miodu
5 dag skórki kandyzowanej z pomarańcza
2 łyżki bułki tartej
10 dag orzechów włoskich
4 łyżki cukru
Masa
6 białek
1 szklanka cukru
20 dag wiórek kokosowych
Polewa
1/3 kostki margaryny
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1/2 gorzkiej czekolady
4 łyżki wody
Dodatki
1 słoik powideł
Po krótkiej nieobecności przyszła pora na kolejny przepis jakim jest ciasto marmurkowe. Przepis ten nie należy do najtrudniejszych i z pewnością nie będzie wielkim wyzwaniem podczas jego przygotowywania. Ciasto marmurkowe są to 3 warstwy kruchego ciasta przełożone w dolnej części masą makową oraz w górnej masą kokosową. Całość polana jest polewą czekoladową i posypana wiórkami kokosowymi. Ciasto te jest wyśmienitym pomysłem na większość okazji.
Ciasto
Do miski wkładamy mąkę, margarynę, 6 żółtek, 6 łyżek cukru, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę.
![cmar1](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/01/cmar1-150x150.jpg)
![cmar3](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/01/cmar3-150x150.jpg)
Przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe części. Jedną część układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, do drugiej dodajemy kakao i zagniatamy. Ciasto drugie i trzecie mrozimy w zamrażarce.
![cmar4](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/01/cmar4-150x150.jpg)
![cmar6](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/01/cmar6-150x150.jpg)
Masa makowa
Teraz przygotowujemy masę makową. Mak parzymy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Mak po wystudzeniu mielimy dwa razy, podczas mielenia dodajemy orzechy, cukier i bułkę tartą. Do zmielonego maku dodajemy miód, skórkę pomarańcza oraz dwa żółtka. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
![cmar7](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/01/cmar7-260x195.jpg)
![cmar9](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/01/cmar9-260x195.jpg)
Masa kokosowa
Przygotowanie masy kokosowej zaczynamy od ubicia sześciu białek na sztywno. Następnie dodajemy 1 szklankę cukru i ubijamy dalej do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy wiórka kokosowe i całość mieszamy łyżką.
![cmar11](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/01/cmar11-260x195.jpg)
![cmar13](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/01/cmar13-260x195.jpg)
Polewa
Do rondelka wrzucamy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Wszystko zagotowujemy i gotujemy około 2 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady.
Przygotowanie
Na początek smarujemy powidłami wcześniej wyłożone na blaszce ciasto i wykładamy na nie masę makową.
![cmar8](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/01/cmar8-260x195.jpg)
![cmar10](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/01/cmar10-260x195.jpg)
Na mak ucieramy ciemne zamrożone ciasto, na które z kolei wykładamy masę kokosową.
![cmar12](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/01/cmar12-260x195.jpg)
![cmar14](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/01/cmar14-260x195.jpg)
Jako ostatnią warstwę ucieramy białe zamrożone ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
![cmar15](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/01/cmar15-260x195.jpg)
![cmar16](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/01/cmar16-260x195.jpg)
![cmar17](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2017/01/cmar17-535x401.jpg)
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: ciasto, cukier, czekolada, jajka, kakao, mak, mąka, margaryna, masa, miód, mleko, orzechy, placek, polewa, powidła, proszek do pieczenia, wiórka kokosowe