Ciasto „migdałowiec”
Składniki
Ciasto
3 szklanki mąki
2 żółtka
1 całe jajko
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku
5 łyżek cukru
4/5 kostki margaryny
Masa
3/4 litra mleka
4 łyżki cukru
3/4 kostki margaryny
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 jajko
Bita-śmietana
1/2 litra śmietany 36%
3 łyżki żelatyny
Dodatki
1 puszka masy kajmakowej
10 dag płatków migdałowych
Migdały są częstym składnikiem wielu ciast i nie ma co się dziwić ponieważ idealnie do nich pasują. Z tego też powodu pokażę Ci dzisiaj jak upiec pyszne ciasto z dodatkiem migdałów. „Migdałowiec” nie należy do najtrudniejszych w przygotowaniu i warto podjąć się tego zadania. Ciasto składa się z 3 warstw kruchego ciasta przełożonych kolejno masą budyniową, masą kajmakową oraz bitą śmietaną z żelatyną. Jest to znakomity pomysł na imprezy rodzinne zarówno dla tych młodych jak i starszych smakoszy.
Ciasto
Na początek wysypujemy mąkę na stolnicę a następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Po dokładnym ugnieceniu, ciasto dzielimy na 3 równe części. Bierzemy jedną część i starannie ją rozwałkowujemy mniej więcej na rozmiar blachy.
![serjab](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab-150x150.jpg)
![serjab1](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab1-150x150.jpg)
![serjab2](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab2-150x150.jpg)
![serjab11](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab11-150x150.jpg)
Rozwałkowaną część ciasta wykładamy na blasze (i formujemy tak aby cała blacha była równomiernie wypełniona). Z resztą kawałków postępujemy w ten sam sposób. Ciasta pieczemy osobno około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
![serjab4](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab4-260x195.jpg)
![serjab5](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab5-260x195.jpg)
![serjab6](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab6-260x195.jpg)
![serjab7](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab7-260x195.jpg)
Masa
2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i margaryną.
![ciamig2](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/10/ciamig2-260x195.jpg)
![ciamig6](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/10/ciamig6-260x195.jpg)
Do pozostałego mleka dodajemy obydwie mąki, jajko, budyń i wszystko dokładnie roztrzepujemy.
![ciamig5](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/10/ciamig5-260x195.jpg)
![ciamig7](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/10/ciamig7-260x195.jpg)
Do gotującego się mleka wlewamy roztrzepane jajko z mąką oraz budyniem. Całość mieszamy przez chwilę aż powstanie budyń. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.
![ciamig8](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/10/ciamig8-260x195.jpg)
![ciamig9](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/10/ciamig9-260x195.jpg)
Bita śmietana
Przed przygotowaniem bitej śmietany rozrabiamy 3 łyżki żelatyny w gorącej wodzie. Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy z 4 łyżkami cukru. Pod koniec ubijania dodajemy powoli żelatynę ciągle ubijając. Musimy pamiętać, że bita śmietana z żelatyną bardzo szybko gęstnieje więc przygotowujemy ją chwilę przed nałożeniem na ciasto.
![ciamig16](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/10/ciamig16-260x195.jpg)
![ciamig19](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/10/ciamig19-260x195.jpg)
Płatki migdałowe
Płatki migdałowe lekko prażymy na patelni do uzyskania złocistego koloru (Płatki musimy cały czas mieszać ponieważ bardzo szybko się przypalają).
![ciamig14](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/10/ciamig14-260x195.jpg)
![ciamig18](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/10/ciamig18-260x195.jpg)
Teraz bierzemy się za ostateczne przygotowanie ciasta. Na pierwszą warstwę ciasta wykładamy masę budyniową.
![ciamig11](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/10/ciamig11-260x195.jpg)
![ciamig12](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/10/ciamig12-260x195.jpg)
Następnie przykrywamy drugą warstwą, na którą z kolei wykładamy masę kajmakową.
![ciamig15](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/10/ciamig15-260x195.jpg)
![ciamig17](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/10/ciamig17-260x195.jpg)
Teraz zostaje nam najtrudniejsze zadanie, ponieważ musimy przygotować bitą śmietanę z żelatyną i jak najszybciej wyłożyć ją na ostatniej (trzeciej) warstwie ciasta.
![ciamig20](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/10/ciamig20-260x195.jpg)
![ciamig21](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/10/ciamig21-260x195.jpg)
Po wyłożeniu bitej śmietany ciasto posypujemy prażonymi migdałami. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
![ciamig22](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/10/ciamig22-260x195.jpg)
![ciamig](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/10/ciamig-260x146.jpg)
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: budyń, ciasto, cukier, jajka, mąka, margaryna, masa, masa kajmakowa, migdały, mleko, placek, proszek do pieczenia, śmietana, żelatyna