Migdały są częstym składnikiem wielu ciast i nie ma co się dziwić ponieważ idealnie do nich pasują. Z tego też powodu pokażę Ci dzisiaj jak upiec pyszne ciasto z dodatkiem migdałów. „Migdałowiec” nie należy do najtrudniejszych w przygotowaniu i warto podjąć się tego zadania. Ciasto składa się z 3 warstw kruchego ciasta przełożonych kolejno masą budyniową, masą kajmakową oraz bitą śmietaną z żelatyną. Jest to znakomity pomysł na imprezy rodzinne zarówno dla tych młodych jak i starszych smakoszy.

 

Ciasto

Na początek wysypujemy mąkę na stolnicę a następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Po dokładnym ugnieceniu, ciasto dzielimy na 3 równe części. Bierzemy jedną część i starannie ją rozwałkowujemy mniej więcej na rozmiar blachy.

serjabserjab1

serjab2serjab11

 

Rozwałkowaną część ciasta wykładamy na blasze (i formujemy tak aby cała blacha była równomiernie wypełniona). Z resztą kawałków postępujemy w ten sam sposób. Ciasta pieczemy osobno około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

serjab4serjab5

 

serjab6serjab7

 

Masa

2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i margaryną.

ciamig2ciamig6

 

Do pozostałego mleka dodajemy obydwie mąki, jajko, budyń i wszystko dokładnie roztrzepujemy.

ciamig5ciamig7

 

Do gotującego się mleka wlewamy roztrzepane jajko z mąką oraz budyniem. Całość mieszamy przez chwilę aż powstanie budyń. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.

ciamig8ciamig9

 

Bita śmietana

Przed przygotowaniem bitej śmietany rozrabiamy 3 łyżki żelatyny w gorącej wodzie. Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy z 4 łyżkami cukru. Pod koniec ubijania dodajemy powoli żelatynę ciągle ubijając. Musimy pamiętać, że bita śmietana z żelatyną bardzo szybko gęstnieje więc przygotowujemy ją chwilę przed nałożeniem na ciasto.

ciamig16ciamig19

 

Płatki migdałowe

Płatki migdałowe lekko prażymy na patelni do uzyskania złocistego koloru (Płatki musimy cały czas mieszać ponieważ bardzo szybko się przypalają).

ciamig14ciamig18

 

Teraz bierzemy się za ostateczne przygotowanie ciasta. Na pierwszą warstwę ciasta wykładamy masę budyniową.

ciamig11ciamig12

 

Następnie przykrywamy drugą warstwą, na którą z kolei wykładamy masę kajmakową.

ciamig15ciamig17

 

Teraz zostaje nam najtrudniejsze zadanie, ponieważ musimy przygotować bitą śmietanę z żelatyną i jak najszybciej wyłożyć ją na ostatniej (trzeciej) warstwie ciasta.

ciamig20ciamig21

 

Po wyłożeniu bitej śmietany ciasto posypujemy prażonymi migdałami. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

ciamig22ciamig

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , , ,