Ciasto „Niebo”
Składniki
Ciasto
30 dag mąki pszennej
20 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Smażone-jabłka
75 dag jabłek
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru
Masa-orzechowa
25 dag orzechów włoskich
1 szklanka mleka
1 margaryna (250g)
5 łyżek cukru pudru
Polewa
1/3 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Pokażę Ci dzisiaj jak przygotować ciasto o jakże abstrakcyjnej nazwie jaką jest „Niebo”. Ciasto w przygotowaniu jest na tyle łatwe, że każdy kto nie ma wielkiego doświadczenia w pieczeniu sobie z nim poradzi. Ciasto „Niebo” to dwie warstwy kruchego ciasta przełożonego smażonymi jabłkami oraz pyszną masą orzechową. Całość polana jest polewą i posypana orzechami. Jest to znakomita propozycja na przyjęcia urodzinowe oraz inne podobne okazje okolicznościowe.
Ciasto
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części. Bierzemy jedną część i rozwałkowujemy.
Rozwałkowane ciasto wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozgniatamy aby wypełniło całą blachę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Upieczone ciasta studzimy.
Smażone jabłka
Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Pokrojone jabłka następnie smażymy w garnku podlewając 1/4 szklanki wody. Pod koniec smażenia, jak już się zrobi jednolita masa, dodajemy cukier oraz galaretkę cytrynową i mieszamy. Następnie odkładamy nasze jabłka do wystudzenia.
Masa orzechowa
Orzechy mielimy przez maszynkę. Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wrzucamy kostkę margaryny i miksujemy ją z cukrem pudrem, następnie dodając powoli wystudzone zaparzone orzechy (muszą być zimne). Do masy dodajemy soku z połowy cytryny. Całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Polewa
Do rondelka wrzucamy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Wszystko zagotowujemy i gotujemy około 2 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy.
Bierzemy jedną część ciasta i wykładamy na nią usmażone jeszcze ciepłe (nie gorące) jabłka. Na jabłka dajemy drugą część ciasta i wykładamy na nią masę orzechową.
Wszystko polewamy polewą czekoladową (polewę wylewamy powoli „ciurkiem” żeby nam się nie wymieszała z masą) i posypujemy orzechami.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: ciasto, cukier, cukier puder, cytryna, galaretka, jabłka, jajka, kakao, masa, orzechy, polewa, proszek do pieczenia