Ciasto orzechowo-kakaowe
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarze 2
Składniki
Ciasto-białkowe
25 dag zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
5 białek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt-ciemny
7 jajek
3 łyżki kakao
5 łyżek mąki pszennej
1 szklanki cukru
Krem
1 szklanka mleka
5 żółtek
cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
30 dag masła lub margaryny
Poncz
1 i 1/2 szklanki mocnej kawy
5 łyżeczek cukru
2 kieliszki wódki
Tym razem pokażę Ci jak przygotować bardzo pyszne ciasto orzechowo-kakaowe. Ciasto to jest bardzo trudne w przygotowaniu ale wynagradza nam ten wysiłek swoim wspaniałym smakiem i wyglądem. Ciasto orzechowo-kakaowe składa się z warstwy ciasta białkowego z dodatkiem orzechów oraz podzielonego na 2 części ciemnego biszkoptu. Wszystko przełożone jest kremem a wierzch ciasta posypany rozdrobnionymi orzechami. Znakomicie nadaje się na karnawał jak również na wszystkie imprezy okolicznościowe.
Ciasto białkowe
Białka ubijamy na sztywno. Kiedy białka mamy już ubite dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie do tak przygotowanych białek dodajemy miód, dwie mąki, proszek do pieczenia i zmielone wcześniej orzechy włoskie.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu ciasto odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.
Biszkopt ciemny
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier nadal ubijając. Żółtka wrzucamy do garnuszka lub szklanki i dodajemy do nich 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz łyżeczkę octu. Żółtka muszą chwilę postać aby napęcznieć. Po chwili wlewamy żółtka do wcześniej przygotowanych białek i miksujemy. Następnie dodajemy kakao i mąkę ale już teraz mieszamy wszystko łyżką.
Przygotowany biszkopt wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy około 35 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy w poprzek na 2 równe części.
Krem
Jedną szklankę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy z cukrem. Żółtka roztrzepujemy z mąką i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy roztrzepane żółtka i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.
Teraz kiedy budyń się studzi wrzucamy margarynę do miski i miksujemy. Do zmiksowanej margaryny dodajemy powoli wystudzony budyń cały czas miksując. Wszystko miksujemy aż do uzyskania puszystej masy.
Poncz
Zaparzamy 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy, którą następnie słodzimy 5 łyżeczkami cukru. Do wystudzonej kawy dodajemy 2 kieliszki wódki i poncz mamy gotowy.
Wystudzone ciasto białkowe nasączamy ponczem (powoli, dokładnie żeby ciasto było mokre). Po nasączeniu ciasta odczekujemy chwilę poncz się równomiernie rozprowadził.
Nasączone ciasto białkowe wykładamy połową masy (zanim podzielimy masę na pół, odkładamy 3 łyżki na posmarowanie wierzchu ciasta). Jedną część wcześniej przekrojonego biszkopta wykładamy na posmarowane kremem ciasto orzechowe i również wykładamy kremem. Przykrywamy 2 częścią biszkopta którą z kolei wykładamy wcześniej odłożonym kremem. Wszystko posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi i ciasto gotowe.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, budyń, cukier puder, cukier waniliowy, jajka, kakao, kawa, mąka, margaryna, masa, miód, mleko, orzechy, placek, proszek do pieczenia