Ciasto orzechowo-kakaowe
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarze 2
Składniki
Ciasto-białkowe
25 dag zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
5 białek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt-ciemny
7 jajek
3 łyżki kakao
5 łyżek mąki pszennej
1 szklanki cukru
Krem
1 szklanka mleka
5 żółtek
cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
30 dag masła lub margaryny
Poncz
1 i 1/2 szklanki mocnej kawy
5 łyżeczek cukru
2 kieliszki wódki
Tym razem pokażę Ci jak przygotować bardzo pyszne ciasto orzechowo-kakaowe. Ciasto to jest bardzo trudne w przygotowaniu ale wynagradza nam ten wysiłek swoim wspaniałym smakiem i wyglądem. Ciasto orzechowo-kakaowe składa się z warstwy ciasta białkowego z dodatkiem orzechów oraz podzielonego na 2 części ciemnego biszkoptu. Wszystko przełożone jest kremem a wierzch ciasta posypany rozdrobnionymi orzechami. Znakomicie nadaje się na karnawał jak również na wszystkie imprezy okolicznościowe.
Ciasto białkowe
Białka ubijamy na sztywno. Kiedy białka mamy już ubite dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie do tak przygotowanych białek dodajemy miód, dwie mąki, proszek do pieczenia i zmielone wcześniej orzechy włoskie.
![orzka3](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka3-150x150.jpg)
![orzka4](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka4-150x150.jpg)
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu ciasto odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.
![orzka5](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka5-150x150.jpg)
![orzka6](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka6-150x150.jpg)
Biszkopt ciemny
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier nadal ubijając. Żółtka wrzucamy do garnuszka lub szklanki i dodajemy do nich 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz łyżeczkę octu. Żółtka muszą chwilę postać aby napęcznieć. Po chwili wlewamy żółtka do wcześniej przygotowanych białek i miksujemy. Następnie dodajemy kakao i mąkę ale już teraz mieszamy wszystko łyżką.
![orzka10](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka10-260x195.jpg)
![orzka11](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka11-260x195.jpg)
![orzka12](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka12-260x195.jpg)
![orzka13](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka13-260x195.jpg)
Przygotowany biszkopt wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy około 35 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy w poprzek na 2 równe części.
![orzka14](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka14-260x195.jpg)
![orzka20](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka20-260x195.jpg)
Krem
Jedną szklankę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy z cukrem. Żółtka roztrzepujemy z mąką i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy roztrzepane żółtka i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.
![orzka8](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka8-260x195.jpg)
![orzka7](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka7-260x195.jpg)
![orzka9](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka9-535x401.jpg)
Teraz kiedy budyń się studzi wrzucamy margarynę do miski i miksujemy. Do zmiksowanej margaryny dodajemy powoli wystudzony budyń cały czas miksując. Wszystko miksujemy aż do uzyskania puszystej masy.
![orzka19](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka19-535x401.jpg)
Poncz
Zaparzamy 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy, którą następnie słodzimy 5 łyżeczkami cukru. Do wystudzonej kawy dodajemy 2 kieliszki wódki i poncz mamy gotowy.
Wystudzone ciasto białkowe nasączamy ponczem (powoli, dokładnie żeby ciasto było mokre). Po nasączeniu ciasta odczekujemy chwilę poncz się równomiernie rozprowadził.
![orzka16](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka16-260x195.jpg)
![orzka17](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka17-260x195.jpg)
Nasączone ciasto białkowe wykładamy połową masy (zanim podzielimy masę na pół, odkładamy 3 łyżki na posmarowanie wierzchu ciasta). Jedną część wcześniej przekrojonego biszkopta wykładamy na posmarowane kremem ciasto orzechowe i również wykładamy kremem. Przykrywamy 2 częścią biszkopta którą z kolei wykładamy wcześniej odłożonym kremem. Wszystko posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi i ciasto gotowe.
![orzka18](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka18-260x195.jpg)
![orzka21](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka21-260x195.jpg)
![orzka](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka-535x401.jpg)
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, budyń, cukier puder, cukier waniliowy, jajka, kakao, kawa, mąka, margaryna, masa, miód, mleko, orzechy, placek, proszek do pieczenia