Ciasto sero-makowiec
Składniki
Ciasto
3 szklanki mąki
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mak
1/2 kg maku
1 i 1/2 szklanki cukru
3 jajka
4 łyżki bułki tartej
1/2 szklanki orzechów
2 łyżki miodu
olejek migdałowy
3 łyżki rodzynek
Masa-serowa
1 kg sera białego półtłustego
1 jajko
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe
Dodatki
cukier puder
Święta za pasem a ja z tej okazji mam dla Ciebie przepis na pyszne ciasto jakim jest sero-makowiec. Sero-makowiec jest dość prosty w przygotowaniu i na pewno sobie z nim poradzisz. Ciasto składa się z warstwy ciasta wyłożonej mielonym makiem oraz pyszną masą serową. Całość posypana jest tartym ciastem oraz cukrem pudrem.. Jest to naprawdę świetny sposób na świąteczne ciasto i nie może go zabraknąć na twoim stole.
Ciasto
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, margarynę i proszek do pieczenia, następnie dokładnie to wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Kiedy już mamy ugniecione ciasto, dzielimy je na 3 części.
![ser2](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/10/ser2-150x150.jpg)
![ser5](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/10/ser5-150x150.jpg)
Jedną część wkładamy do zamrażarki, a resztę ugniatamy na blasze, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.
![ser7](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/10/ser7-150x150.jpg)
![ser8](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/10/ser8-150x150.jpg)
Masa serowa
Do miski wkładamy margarynę, cukier i jajko. Składniki te dokładnie miksujemy, dodając ser(półtłusty) zmielony wcześniej przez maszynkę. Pod koniec miksowania kiedy widzimy, że wszystko ładnie się połączyło dodajemy budyń i proszek do pieczenia cały czas miksując.
![ser10](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/10/ser10-260x195.jpg)
![ser11](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/10/ser11-260x195.jpg)
Przygotowanie maku
Mak zaparzamy w gorącej wodzie tak długo aż wystygnie. Po wystygnięciu, mak mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa 2 razy. Przy drugim mieleniu dodajemy na zmianę mak, cukier, bułkę tartą oraz orzechy. Kiedy już mak mamy zmielony dodajemy do niego rodzynki uprzednio umoczone około 30 minut w letniej wodzie, trzy żółtka, miód oraz olejek migdałowy.
![sermak (Copy)](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/sermak-Copy-260x195.jpg)
![sermak1 (Copy)](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/sermak1-Copy-260x195.jpg)
Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz ubijamy 3 białka na sztywną pianę a następnie dodajemy ją do maku i wszystko mieszamy łyżką.
![sermak3 (Copy)](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/sermak3-Copy-260x195.jpg)
![sermak5 (Copy)](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/sermak5-Copy-260x195.jpg)
Teraz bierzemy się za końcowy etap przygotowania ciasta. Na wyłożone wcześniej na blaszkę ciasto wykładamy zmielony mak.
![sermak6 (Copy)](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/sermak6-Copy-260x195.jpg)
![sermak7 (Copy)](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/sermak7-Copy-260x195.jpg)
Następnie na mak wykładamy masę serową, którą z kolei posypujemy utartym zmrożonym ciastem.
![sermak11 (Copy)](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/sermak11-Copy-260x195.jpg)
![sermak12 (Copy)](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/sermak12-Copy-260x195.jpg)
![sermak13 (Copy)](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/sermak13-Copy-260x195.jpg)
![sermak14 (Copy)](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/sermak14-Copy-260x195.jpg)
Ciasto pieczemy 45-50 min w temperaturze 180-200 stopni. Po upieczeniu, jak ciasto lekko ostygnie, obracamy je, zdejmujemy papier do pieczenia celem odparowania. Po wystygnięciu i odparowaniu układamy gotowe ciasto w prawidłowej pozycji i posypujemy je cukrem pudrem.
![sermak15 (Copy)](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/sermak15-Copy-260x195.jpg)
![sermak16 (Copy)](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/sermak16-Copy-260x195.jpg)
![sermak17 (Copy)](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/12/sermak17-Copy-535x401.jpg)
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: ciasto, cukier, cukier puder, jajka, mak, mąka, margaryna, masa, placek, proszek do pieczenia, ser, śmietana