Ciasto sero-makowiec
Składniki
Ciasto
3 szklanki mąki
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mak
1/2 kg maku
1 i 1/2 szklanki cukru
3 jajka
4 łyżki bułki tartej
1/2 szklanki orzechów
2 łyżki miodu
olejek migdałowy
3 łyżki rodzynek
Masa-serowa
1 kg sera białego półtłustego
1 jajko
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe
Dodatki
cukier puder
Święta za pasem a ja z tej okazji mam dla Ciebie przepis na pyszne ciasto jakim jest sero-makowiec. Sero-makowiec jest dość prosty w przygotowaniu i na pewno sobie z nim poradzisz. Ciasto składa się z warstwy ciasta wyłożonej mielonym makiem oraz pyszną masą serową. Całość posypana jest tartym ciastem oraz cukrem pudrem.. Jest to naprawdę świetny sposób na świąteczne ciasto i nie może go zabraknąć na twoim stole.
Ciasto
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, margarynę i proszek do pieczenia, następnie dokładnie to wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Kiedy już mamy ugniecione ciasto, dzielimy je na 3 części.


Jedną część wkładamy do zamrażarki, a resztę ugniatamy na blasze, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.


Masa serowa
Do miski wkładamy margarynę, cukier i jajko. Składniki te dokładnie miksujemy, dodając ser(półtłusty) zmielony wcześniej przez maszynkę. Pod koniec miksowania kiedy widzimy, że wszystko ładnie się połączyło dodajemy budyń i proszek do pieczenia cały czas miksując.


Przygotowanie maku
Mak zaparzamy w gorącej wodzie tak długo aż wystygnie. Po wystygnięciu, mak mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa 2 razy. Przy drugim mieleniu dodajemy na zmianę mak, cukier, bułkę tartą oraz orzechy. Kiedy już mak mamy zmielony dodajemy do niego rodzynki uprzednio umoczone około 30 minut w letniej wodzie, trzy żółtka, miód oraz olejek migdałowy.


Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz ubijamy 3 białka na sztywną pianę a następnie dodajemy ją do maku i wszystko mieszamy łyżką.


Teraz bierzemy się za końcowy etap przygotowania ciasta. Na wyłożone wcześniej na blaszkę ciasto wykładamy zmielony mak.


Następnie na mak wykładamy masę serową, którą z kolei posypujemy utartym zmrożonym ciastem.




Ciasto pieczemy 45-50 min w temperaturze 180-200 stopni. Po upieczeniu, jak ciasto lekko ostygnie, obracamy je, zdejmujemy papier do pieczenia celem odparowania. Po wystygnięciu i odparowaniu układamy gotowe ciasto w prawidłowej pozycji i posypujemy je cukrem pudrem.



Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: ciasto, cukier, cukier puder, jajka, mak, mąka, margaryna, masa, placek, proszek do pieczenia, ser, śmietana