Ciasto serowo-jabłkowe
Dodany przez ZosiaPiecze | 1 komentarz
Składniki
Ciasto
3 szklanki mąki
2 żółtka
1 całe jajko
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku
5 łyżek cukru
4/5 kostki margaryny
Masa-serowa
1/2 kg sera
2 żółtka
5 łyżek cukru
1/5 kostki margaryny
budyń śmietankowy
1/4 litra mleka
Masa-jabłkowa
1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa
Polewa
1/3 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Dodatki
Wiórka kokosowe
Mam dla Ciebie dzisiaj bardzo pyszne ciasto serowo-jabłkowe. Ciasto serowo-jabłkowe są to 3 warstwy kruchego ciasta przełożone na pierwszej warstwie masą serową, natomiast na drugiej smażonymi jabłkami. Wszystko polane jest z wierzchu polewą czekoladową i posypane wiórkami kokosowymi. Ciasto jest stosunkowo proste w przygotowaniu ale nie należy do najłatwiejszych. Przypadnie do gustu wszystkim domownikom jak i ewentualnym gościom podczas każdej imprezy.
Ciasto
Na początek wysypujemy mąkę na stolnicę a następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Po dokładnym ugnieceniu, ciasto dzielimy na 3 równe części. Bierzemy jedną część i starannie ją rozwałkowujemy mniej więcej na rozmiar blachy.
![serjab](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab-150x150.jpg)
![serjab1](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab1-150x150.jpg)
![serjab2](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab2-150x150.jpg)
![serjab11](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab11-150x150.jpg)
Rozwałkowaną część ciasta wykładamy na blasze (i formujemy tak aby cała blacha była równomiernie wypełniona). Z resztą kawałków postępujemy w ten sam sposób. Ciasta pieczemy osobno około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
![serjab4](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab4-260x195.jpg)
![serjab5](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab5-260x195.jpg)
![serjab6](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab6-260x195.jpg)
![serjab7](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab7-260x195.jpg)
Masa serowa
W mleku rozpuszczamy cukier, budyń i żółtka. Następnie do rondelka wkładamy ser oraz margarynę i wstawiamy do gotowania.
![serjab14](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab14-260x195.jpg)
![serjab13](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab13-260x195.jpg)
Jak już ser z margaryną zacznie się gotować, wtedy wlewamy rozbełtane mleko i mieszamy, aż uzyskamy gęstą masę.
![serjab15](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab15-260x195.jpg)
![serjab16](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab16-260x195.jpg)
Masa jabłkowa
Jabłka kroimy w kostkę. Pokrojone jabłka wrzucamy do garnka i podlewamy 1/4 szklanki wody. Dodajemy cukier i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka dokładnie się rozpuści.
![serjab9](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab9-260x195.jpg)
![serjab10](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab10-260x195.jpg)
Polewa
Do rondelka wrzucamy margarynę, wlewamy wodę i gotujemy. Po rozpuszczeniu margaryny wsypujemy cukier i kakao ciągle mieszając. Kiedy wszystko nam się zagotuje, zdejmujemy z ognia, wrzucamy pół kostki tabliczki czekolady i mieszamy. Polewę mieszamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. kiedy czekolada rozpuści się już całkowicie, mamy gotową polewę.
![pysz4](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/11/pysz4-260x195.jpg)
![pysz6](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/11/pysz6-260x195.jpg)
Teraz bierzemy jeden z trzech przygotowanych kawałków ciasta i wykładamy na niego jeszcze bardzo ciepły ser (nie może być gorący). Na ser kładziemy 2 kawałek ciasta i tym razem na niego wykładamy przygotowane smażone (jeszcze ciepłe) jabłka i przykrywamy trzecim kawałkiem ciasta.
![serjab17](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab17-260x195.jpg)
![serjab18](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab18-260x195.jpg)
![serjab19](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab19-260x195.jpg)
![serjab20](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab20-260x195.jpg)
Z wierzchu ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi lub czymś innym według uznania.
![serjab21](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab21-260x195.jpg)
![serjab22](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/serjab22-260x195.jpg)
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: amoniak, budyń, ciasto, cukier, czekolada, galaretka, jabłka, jajka, kakao, mąka, margaryna, masa, proszek do pieczenia, śmietana, wiórka kokosowe