Ciasto słonecznikowe
Składniki
Biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa
1 margaryna
1 puszka masy kajmakowej
Słonecznik
30 dag słonecznika łuskanego
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
1/4 kostki margaryny
Bita-śmietana
1/2 litra śmietany 36%
3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Dodatki
około 30 sztuk ciemnych herbatników
Lato to oczywiście nie tylko wakacje i ciepłe dni ale również pora pięknych słoneczników. Słoneczniki są bardzo dobrym składnikiem dla wielu potraw jak również ciast. Pokażę Ci dzisiaj jak przygotować pyszne ciasto słonecznikowe. Ciasto słonecznikowe to ciemny biszkopt wyłożony masą z dodatkiem słonecznika, która z kolei wyłożona jest ciemnymi herbatnikami. Całość polana jest bitą śmietaną i posypana słonecznikiem. Ciasto te jest świetnym pomysłem na większość imprez okolicznościowych.
Przygotowanie słonecznika
Słonecznik lekko podsmażamy na patelni dodając cukier, mleko oraz margarynę.
Kiedy wszystkie składniki się dobrze połączą to wykładamy lekko uprażony słonecznik na blachę i wkładamy do piekarnika na 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni od czasu do czasu mieszając. Lekko zbrązowiały słonecznik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Biszkopt ciemny
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier nadal ubijając. Żółtka wrzucamy do garnuszka lub szklanki i dodajemy do nich 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz łyżeczkę octu. Żółtka muszą chwilę postać aby napęcznieć. Po chwili wlewamy żółtka do wcześniej przygotowanych białek i miksujemy. Następnie dodajemy kakao i mąkę ale już teraz mieszamy wszystko łyżką.
Przygotowany biszkopt wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy około 30 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania. Upieczony i wystudzony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
Masa
Do miski wkładamy margarynę i miksujemy stopniowo dodając masę kajmakową.
Pod koniec miksowania dodajemy do masy 3/4 wcześniej uprażonego słonecznika i jeszcze chwilę miksujemy.
Bita śmietana
Przed ubijaniem śmietany w szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę (mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia) i odstawiamy do ostudzenia. Po wystudzeniu zaczynamy ubijać śmietanę powoli dodając lekko wystudzoną tężejącą żelatynę.
Teraz bierzemy się za końcowe przygotowanie ciasta. Na ciemny biszkopt wykładamy masę słonecznikową.
Na masę układamy herbatniki, następnie na herbatniki wykładamy ubitą śmietanę a całość posypujemy resztą prażonego słonecznika. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, ciasteczka, ciasto, cukier, cukier waniliowy, herbatniki, jajka, kakao, mąka, margaryna, masa, placek, proszek do pieczenia, śmietana, słonecznik, żelatyna