Ciasto „szkiełko”
Składniki
Biszkopt
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Masa-śmietanowa
1 litr śmietany 30%
4-5 łyżek żelatyny
1 szklanka cukru
2 białka
3 galaretki (różne kolory)
Dodatki
2 galaretki (jednego koloru)
Cześć. Tym razem mam dla Ciebie bardzo proste w przygotowaniu a zarazem pyszne ciasto „szkiełko”. Ciasto nie wymaga wielkiego nakładu pracy i wygląda bardzo apetycznie i takie jest w rzeczywistości. „Szkiełko” składa się z cienkiej warstwy biszkoptu, na którym wyłożona jest pyszna, kolorowa masa galaretkowa. Całość z wierzchu polana jest warstwą jednokolorowej galaretki. Jest to znakomita propozycja na przyjęcia z udziałem dzieci ponieważ ciasto jest kolorowe oraz bardzo smaczne.
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąki i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.
Galaretki
Wszystkie galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. 3 o różnych kolorach po ostygnięciu kroimy w kostkę (przyadzą nam się do masy śmietanowej), natomiast 2 tego samego koloru będą nam potrzebne aby wylać je na wierzch całego ciasta.
Masa śmietanowa
Do garnka wlewamy śmietanę i wsypujemy żelatynę. Wszystko gotujemy około 3 minut i mieszamy tak długo, aż się rozpuści żelatyna. Następnie odstawiamy śmietanę do ostudzenia. W tym czasie kiedy studzi nam się śmietana wkładamy do miski 2 białka z 1 szklanką cukru i ubijamy pianę. Do ubitej piany dodajemy ostudzoną śmietanę i powoli miksujemy.
Po zmiksowaniu śmietany z pianą wrzucamy wcześniej przygotowane galaretki pokrojone w kostkę i wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Jeśli śmietana będzie gęstnieć pod łyżką to powoli wykładamy ją na biszkopt w przeciwnym razie wkładamy ją na chwilę do lodówki aby lekko zgęstniała i dopiero wykładamy na biszkopt. Na koniec na ciasto wylewamy galaretkę (przygotowaną z 2 galaretek jednego koloru) a całość wstawiamy do lodówki.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, ciasto, cukier, galaretka, jajka, mąka, masa, śmietana