Ciasto Tiramisu
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarze 4
Składniki
Biszkopt
7 jaj
7 łyżek cukru
7 łyżek mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczeni
1 łyżeczka octu
Masa
1 kg sera (trzykrotnie mielony)
1/2 litra śmietany 36%
40 g cukru waniliowego
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki wody
2 śmietanfixy
1 łyżka cukru
Poncz
1/2 litra wody
6 czubatych łyżek kawy rozpuszczalnej
100 ml spirytusu (lub wódki)
Dodatki
Kakao rozpuszczalne
Przyszedł czas na nowy przepis. Tym razem moim łupem padło ciasto o jakże zjawiskowej nazwie Tiramisu. Tiramisu jest ciastem o średnim stopniu trudności przygotowania ale myślę, że większość z Was poradzi sobie z nim bez problemu. Ciasto Tiramisu to 2 warstwy jasnego biszkoptu przełożone wewnątrz pyszną masą serową. Wierzch również pokryty jest masą serową oraz posypany rozpuszczalnym kakao. Tiramisu jest świetną propozycją na imieniny oraz podobne imprezy okolicznościowe. Ze względu na to że zawiera alkohol, dedykowany jest raczej starszym smakoszom.
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.
Masa
Na początek przygotowujemy galaretkę cytrynową, którą rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy do stężenia (co chwile mieszając żeby nie zastygła). Teraz bierzemy się za przygotowanie masy. Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym około 2 minut. Następnie dodajemy śmietanfix i ubijamy około 3 minut.
Do drugiej miski wrzucamy ser i miksujemy (tak żeby dość dobrze był zmiksowany). Do zmiksowanego sera stopniowo dodajemy bitą śmietanę, wszystko mieszając łyżką.
Pod koniec dodajemy powoli łyżką galaretkę ciągle mieszając (nie wlewamy całej na raz).
Poncz
Do naczynia wsypujemy 6 czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej i zalewamy 1/2 litra wrzącej wody. Następnie wszystko studzimy. Po wystudzeniu dodajemy spirytus lub inny alkohol (tyle żeby było czuć jego obecność).
Bierzemy się za ostateczne przygotowanie ciasta. Upieczony wcześniej biszkopt przecinamy w poprzek na 2 równe części. Na tacy (lub stole) wykładamy folię aluminiową (trochę większą od biszkoptu) i kładziemy na niej dolną warstwę biszkoptu. Następnie dość mocno nasączamy dolną warstwę biszkoptu wcześniej przygotowanym ponczem i wykładamy na niego połowę przygotowanej masy serowej.
Wszystko przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, którą również nasączamy dość mocno ponczem i wykładamy na niego resztę masy.
Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Po godzinie wyciągamy ciasto i posypujemy je rozpuszczalnym kakao. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, ciasto, cukier, cukier waniliowy, galaretka, jajka, kakao, mąka, placek, posypka, proszek do pieczenia, ser, śmietan-fix, śmietana, woda