Ciasto tortowe
Składniki
Biszkopt-ciemny
8 jaj
15 dag cukru
15 dag mąki pszennej
1 budyń czekoladowy (bez cukru)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Ciasto-białkowe
25 dag orzechów włoskich
5 białek
20 dag cukru
1 i 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa-orzechowa
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek
5 żółtek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
3 szklanki mleka
1 i 1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
Polewa
1/3 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Poncz
1 szklanka przegotowanej wody
4 łyżki cukru
1/2 cytryny
Dodatki
Migdały
Nadszedł czas na kolejny przepis. Pokażę Ci dzisiaj jak przygotować pyszne ciasto tortowe. Ciasto nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu jednak warto poświęcić trochę czasu i spróbować swoich sił. Ciasto tortowe to 2 warstwy biszkoptu przełożone masą orzechową. Na wierzchu znajduje się ciasto białkowe a całość polana jest czekoladą i posypana migdałami. Jest to świetny pomysł na wykwintne imprezy okolicznościowe, jednakże warto przygotować ciasto na wszelkie inne okazje.
Pieczenie ciasta musimy zaplanować wcześniej, ponieważ będziemy potrzebować do niego rodzynek z orzechami moczonych w rumie. Rodzynki i orzechy, które podane są w składnikach do masy moczymy w 1 szklance rumu i odstawiamy na około 24 godziny. Kiedy rodzynki z orzechami są już gotowe, możemy przystąpić do pieczenia ciasta.
Biszkopt ciemny
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier nadal ubijając. Żółtka wrzucamy do garnuszka lub szklanki i dodajemy do nich 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz łyżeczkę octu. Żółtka muszą chwilę postać aby napęcznieć. Po chwili wlewamy żółtka do wcześniej przygotowanych białek i miksujemy. Następnie dodajemy kakao i mąkę ale już teraz mieszamy wszystko łyżką.
Przygotowany biszkopt wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy około 35 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy w poprzek na 2 równe części.
Ciasto białkowe
Teraz bierzemy się za ciasto białkowe. Ubijamy białka na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy orzechy, mąki oraz pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Przygotowane ciasto białkowe wykładamy na blachę (takich samych rozmiarów jak biszkopt) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Masa orzechowa
Następnym etapem jest przygotowanie masy orzechowej. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka i gotujemy. W 1 szklance mleka rozpuszczamy obydwie mąki, żółtka i cukier waniliowy.
Przygotowany roztwór wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do momentu powstania konsystencji budyniowej. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.
Do miski wkładamy margarynę i miksujemy stopniowo dodając wystudzony budyń oraz zamoczone w rumie rodzynki z orzechami. Tym oto sposobem przygotowaliśmy masę orzechową.
Poncz
Wystudzoną przegotowaną wodę wlewamy do szklanki. Następnie dodajemy cukier oraz wyciskamy sok z cytryny. Wszystko mieszamy żeby cukier się rozpuścił. Mamy przygotowany poncz.
Przechodzimy teraz do ostatniego etapu przygotowania ciasta. Obie części wcześniej przygotowanego biszkoptu lekko nasączamy ponczem. Na dolną warstwę ciemnego biszkoptu wykładamy 1/2 masy orzechowej, a następnie przykrywamy drugą warstwą, na którą wykładamy resztę masy.
Całość przykrywamy ciastem białkowym, który także nasączamy lekko ponczem (musimy nasączać powoli ponieważ w ciasto białkowe wolniej wsiąka poncz).
Polewa
Do rondelka wrzucamy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Wszystko zagotowujemy i gotujemy około 2 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy.
Tak przygotowane ciasto polewamy polewą czekoladową oraz dekorujemy według uznania (w moim przypadku były to migdały). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu).
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, budyń, ciasto, cukier, cukier waniliowy, cytryna, jajka, kakao, mąka, margaryna, masa, migdały, miód, mleko, orzechy, polewa, proszek do pieczenia, woda