Ciasto tortowe
Składniki
Biszkopt-ciemny
8 jaj
15 dag cukru
15 dag mąki pszennej
1 budyń czekoladowy (bez cukru)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Ciasto-białkowe
25 dag orzechów włoskich
5 białek
20 dag cukru
1 i 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa-orzechowa
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek
5 żółtek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
3 szklanki mleka
1 i 1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
Polewa
1/3 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Poncz
1 szklanka przegotowanej wody
4 łyżki cukru
1/2 cytryny
Dodatki
Migdały
Nadszedł czas na kolejny przepis. Pokażę Ci dzisiaj jak przygotować pyszne ciasto tortowe. Ciasto nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu jednak warto poświęcić trochę czasu i spróbować swoich sił. Ciasto tortowe to 2 warstwy biszkoptu przełożone masą orzechową. Na wierzchu znajduje się ciasto białkowe a całość polana jest czekoladą i posypana migdałami. Jest to świetny pomysł na wykwintne imprezy okolicznościowe, jednakże warto przygotować ciasto na wszelkie inne okazje.
Pieczenie ciasta musimy zaplanować wcześniej, ponieważ będziemy potrzebować do niego rodzynek z orzechami moczonych w rumie. Rodzynki i orzechy, które podane są w składnikach do masy moczymy w 1 szklance rumu i odstawiamy na około 24 godziny. Kiedy rodzynki z orzechami są już gotowe, możemy przystąpić do pieczenia ciasta.
Biszkopt ciemny
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier nadal ubijając. Żółtka wrzucamy do garnuszka lub szklanki i dodajemy do nich 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz łyżeczkę octu. Żółtka muszą chwilę postać aby napęcznieć. Po chwili wlewamy żółtka do wcześniej przygotowanych białek i miksujemy. Następnie dodajemy kakao i mąkę ale już teraz mieszamy wszystko łyżką.
![shrek1](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/shrek1-150x150.jpg)
![shrek2](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/shrek2-150x150.jpg)
![metr7](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/metr7-150x150.jpg)
![metr8](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/metr8-150x150.jpg)
Przygotowany biszkopt wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy około 35 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy w poprzek na 2 równe części.
![orzka14](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka14-260x195.jpg)
![orzka20](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/orzka20-260x195.jpg)
Ciasto białkowe
Teraz bierzemy się za ciasto białkowe. Ubijamy białka na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy orzechy, mąki oraz pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
![ciastor4](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor4-260x195.jpg)
![ciastor5](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor5-260x195.jpg)
Przygotowane ciasto białkowe wykładamy na blachę (takich samych rozmiarów jak biszkopt) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.
![ciastor6](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor6-260x195.jpg)
![ciastor7](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor7-260x195.jpg)
Masa orzechowa
Następnym etapem jest przygotowanie masy orzechowej. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka i gotujemy. W 1 szklance mleka rozpuszczamy obydwie mąki, żółtka i cukier waniliowy.
![ciastor](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor-260x195.jpg)
![ciastor1](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor1-195x260.jpg)
Przygotowany roztwór wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do momentu powstania konsystencji budyniowej. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.
![ciastor2](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor2-260x195.jpg)
![ciastor3](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor3-260x195.jpg)
Do miski wkładamy margarynę i miksujemy stopniowo dodając wystudzony budyń oraz zamoczone w rumie rodzynki z orzechami. Tym oto sposobem przygotowaliśmy masę orzechową.
![ciastor8](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor8-260x195.jpg)
![ciastor9](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor9-260x195.jpg)
![ciastor11](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor11-260x195.jpg)
![ciastor12](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor12-260x195.jpg)
Poncz
Wystudzoną przegotowaną wodę wlewamy do szklanki. Następnie dodajemy cukier oraz wyciskamy sok z cytryny. Wszystko mieszamy żeby cukier się rozpuścił. Mamy przygotowany poncz.
Przechodzimy teraz do ostatniego etapu przygotowania ciasta. Obie części wcześniej przygotowanego biszkoptu lekko nasączamy ponczem. Na dolną warstwę ciemnego biszkoptu wykładamy 1/2 masy orzechowej, a następnie przykrywamy drugą warstwą, na którą wykładamy resztę masy.
![ciastor13](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor13-260x195.jpg)
![ciastor14](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor14-260x195.jpg)
![ciastor15](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor15-260x195.jpg)
![ciastor16](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor16-260x195.jpg)
Całość przykrywamy ciastem białkowym, który także nasączamy lekko ponczem (musimy nasączać powoli ponieważ w ciasto białkowe wolniej wsiąka poncz).
![ciastor17](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor17-260x195.jpg)
![ciastor19](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor19-260x195.jpg)
Polewa
Do rondelka wrzucamy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Wszystko zagotowujemy i gotujemy około 2 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy.
![ciastor18](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor18-535x401.jpg)
Tak przygotowane ciasto polewamy polewą czekoladową oraz dekorujemy według uznania (w moim przypadku były to migdały). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu).
![ciastor20](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor20-260x195.jpg)
![ciastor21](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/06/ciastor21-260x195.jpg)
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, budyń, ciasto, cukier, cukier waniliowy, cytryna, jajka, kakao, mąka, margaryna, masa, migdały, miód, mleko, orzechy, polewa, proszek do pieczenia, woda