Ciasto „Trzy kolory”
Składniki
Ciasto
1 margaryna (250 dag)
10 jaj
1 i 1/4 szklanki cukru
1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
5 dag orzechów włoskich (drobno posiekanych)
2 łyżki maku
Masa
1/2 litra mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 margaryna
Poncz
3/4 szklanki przegotowanej wody
sok z cytyrny
3 łyżeczki cukru
Dodatki
3 galaretki (żółta, czerwona, zielona)
30 sztuk okrągłych biszkoptów
polewa czekoladowa
Przez jakiś czas na blogu nie pojawiały się nowe ciasta więc przyszła pora na dodanie nowego przepisu. Pokażę Ci jak przygotować pyszne ciasto o nazwie „Trzy kolory”. Ciasto jest stosunkowo łatwe do przygotowania więc na pewno sobie poradzisz. Ciasto „Trzy kolory” to 3 warstwy (kakaowa, orzechowa i makowa) pokryte różnego koloru galaretkami. Wierzch pokryty jest biszkoptami i polewą czekoladową. Jest to świetny pomysł na większość przyjęć okolicznościowych.
Na początek przygotujemy 3 galaretki żeby później nie czekać na ich stężenie. Galaretki czerwoną i żółtą przygotowujemy według opisu na opakowaniu, natomiast galaretkę zieloną z połową ilości wody podanej na opakowaniu. Przygotowane galaretki odstawiamy do stężenia i bierzemy się za przygotowanie ciasta.
Ciasto
Margarynę miksujemy z cukrem dodając stopniowo żółtka. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy pozostałe składniki ale teraz już mieszamy wszystko łyżką. Następnie ubijamy białka na sztywno i również dodajemy do naszego ciasta powoli mieszając.
Przygotowane ciasto dzielimy na 3 równe części.
Do jednej części dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie, do drugiej mak a do trzeciej kakao.
Każdą z części ciasta pieczemy osobno około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu ciasta odstawiamy do wystudzenia.
Masa
Do rondelka wlewamy 1 szklankę mleka, cukier i wstawiamy do gotowania. W drugiej szklance roztrzepujemy jajka z dwiema mąkami i kakaem. Następnie roztrzepane jajka wlewamy do gotującego mleka i mieszamy. Po chwili mamy ugotowany budyń, który odstawiamy do wystudzenia.
W następnej kolejności do miski wrzucamy margarynę i miksujemy stopniowo dodając wystudzony budyń (całość miksujemy dokładnie aby powstałą jednolita masa). Z przygotowanej masy odkładamy trochę (według uznania) do posmarowania wierzchu ciasta.
Poncz
Poncz przygotowujemy z 1 szklanki przegotowanej wody, soku z 1/2 cytryny oraz 3 łyżeczek cukru.
Wszystkie składowe naszego ciasta są już gotowe, a więc bierzemy się za końcowy etap. Jako pierwszą kładziemy warstwę kakaową, którą lekko nasączamy ponczem. Następnie wykładamy 1/2 wcześniej przygotowanej masy.
Na masę wykładamy mocno stężoną (tak żeby się nam nie rozlała) czerwoną galaretkę. Na galaretkę kładziemy kolejną warstwę ciasta (tym razem będzie to warstwa orzechowa), na którą wykładamy resztę masy. Tym razem na masę wykładamy żółtą galaretkę.
Teraz na galaretkę kładziemy ostatnią warstwę makową, którą smarujemy wcześniej odłożoną częścią masy. Na wierzch ciasta układamy biszkopty, które maczamy wcześniej w zielonej galaretce. Całość lekko polewamy polewą czekoladową. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopty, budyń, ciasto, cukier, cytryna, czekolada, galaretka, jajka, kakao, mak, mąka, margaryna, masa, mleko, orzechy, placek, polewa, proszek do pieczenia