Tym razem pokażę Tobie coś dla miłośników bakalii, a będzie to keks. Keks to stosunkowo proste ciasto i nie trzeba wkładać w niego wiele pracy natomiast powiem szczerze, że jest bardzo dobre. Keks to ciasto wymieszane z dużą ilością bakalii a z wierzchu posypane cukrem pudrem. Może być doskonałym przysmakiem w czasie świąt ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby przygotować je podczas innych okazji.

 

Ciasto

Mieszankę bakaliową zalać wrzącą wodą na 25 minut. Po 25 minutach bakalie należy odcedzić. Teraz wszystkie bakalie musimy wymieszać z 1 szklanką mąki.

kkskks1

 

Następnie wrzucamy jedną kostkę margaryny, którą ucieramy z cukrem, dodając po kolei jajka. Proszek do pieczenia i cukier waniliowy wymieszać z pozostałą mąką. Utartą margarynę, bakalie oraz pozostałą mąkę dokładnie wymieszać.

kks2kks3

 

Kiedy ciasto mamy już gotowe, wykładamy je do wcześniej posmarowanych i wyłożonych papierem do pieczenia form. Keksa pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wykładamy i odwracamy w celu odparowania. Po odparowaniu odwracamy keksa do pozycji normalnej i posypujemy cukrem pudrem.

kks4kks5

kks6

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , ,