Mazurek czekoladowy z bakaliami
Składniki
Ciasto
25 dag margaryny
2 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1 żółtko (ugotowane)
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa-czekoladowa
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki gęstej śmietany
1 szklanka rodzynek
1/2 szklanki skórki pomarańczy
Święta za pasem a ja mam dla Ciebie świetną propozycję przygotowania przysznego mazurka czekoladowego z bakaliami. Ciasto jest stosunkowo proste w przygotowaniu. Mazurek czekoladowy z bakaliami składa się z okrągłego kruchego ciasta, na które wyłożona jest pyszna czekoladowa masa z bakaliami. Brzegi ciasta oblane są polewą z białej czekolady. Jak wiecie mazurek jest znakomitym pomysłem na święta wielkanocne ale równie dobrze pasuje do wielu innych okazji.
Przed przygotowaniem ciasta do miski wrzucamy rodzynki i zalewamy je wrzątkiem w celu zaparzenia. Rodzynki przydadzą nam się do masy czekoladowej.
Ciasto
Mąkę, margarynę oraz cukier mieszamy w misce. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i przetarte przez sitko gotowane żółtko. Wszystko zagniatamy tak aby powstała jednolita masa (zagniatając podsypujemy mąką aby nam się ciasto nie kleiło).
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Kiedy ciasto jest już wystarczająco schłodzone to wyjmujemy je z lodówki. 3/4 ciasta rozwałkowujemy (na taki kształt jaką mamy formę na ciasto) i układamy je w formie natomiast z reszty formujemy wałki i układamy je na brzegach ciasta w formie.
Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 220 stopni w górnej części piekarnika (w tym czasie bierzemy się za przygotowanie masy czekoladowej).
Masa czekoladowa
Do garnuszka wlewamy śmietanę i wsypujemy kakao oraz cukier. Wszystko gotujemy około 5 minut. Kiedy mamy już przygotowaną masę wrzucamy do niej wcześniej przygotowane odsączone rodzynki oraz dodajemy skórki z pomarańczy. Wszystko mieszamy.
Po 10 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy na nie przygotowaną masę czekoladową.
Teraz ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Gotowe ciasto dekorujemy według uznania (w moim przypadku polewą z białej czekolady oraz wiśniami).
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: ciasto, cukier, jajka, kakao, mąka, margaryna, masa, placek, polewa, proszek do pieczenia, śmietana, wiśnie