Mazurek makowo-kokosowy
Dodany przez ZosiaPiecze | 1 komentarz
Składniki
Ciasto-makowe
10 białek
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka suchego maku
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa-kokosowa
2 szklanki mleka
1 kostka margaryny
3 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
8 łyżek wiórek kokosowych
5 łyżek cukru
Dodatki
1 czekolada mleczna
Cześć. Tym razem pokażę Ci jak przygotować mazurka makowo-kokosowego. Jest to bardzo pyszne ciasto, a także jest bardzo proste w przygotowaniu. Mazurek makowo-kokosowy składa się z 2 części ciasta makowego, pomiędzy którymi wyłożona jest pyszna masa kokosowa. Całość posypana jest ucieraną czekoladą. Mazurek ten oczywiście najlepiej nada się w okresie świąt wielkanocnych ale równie dobrze spisze się na licznych imprezach okolicznościowych.
Ciasto makowe
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie do białek dodajemy cukier ciągle ubijając. Do ubitych białek dodajemy stopniowo pozostałe składniki (w tym ciepłą rozpuszczoną w rondelku margarynę) i wszystko mieszamy łyżką.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy, odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.
Masa kokosowa
Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Do miseczki (lub rondelka) wlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim mąkę, żółtka oraz wsypujemy wiórka kokosowe.
Gotowy roztwór wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Tym sposobem mamy przygotowany budyń. Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.
Kiedy budyń mamy już zimny to do miski wrzucamy margarynę i miksujemy. Do zmiksowanej margaryny dodajemy powoli zimny budyń ciągle miksując. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Upieczone ciasto przekrawamy w poprzek na 2 równe części. Z wcześniej przygotowanej masy odkładamy 5 łyżek, które przydadzą się nam na górę ciasta.
Teraz bierzemy jedną część ciasta i wykładamy na niej pozostałą masę kokosową. Następnie masę przykrywamy drugą częścią ciasta, na której rozsmarowujemy odłożone 5 łyżek masy.
Na koniec ucieramy czekoladę na tarce i posypujemy naszego mazurka.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: cukier, czekolada, jajka, mak, mąka, margaryna, masa, mazurek, mleko, placek, proszek do pieczenia, wiórka kokosowe