Dzisiaj do zaproponowania mam ciasto o nazwie „Migdałowy przekładaniec”. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu i warto mu poświęcić odrobinę czasu. Ciasto dzięki prażonym migdałom jest aromatyczne i bardzo smaczne a do tego bardzo ładnie się prezentuje. Są to cztery blaty kruchego ciasta z migdałami przełożone masą kajmakową. Całość  udekorowana posypką czekoladową oraz migdałami. „Migdałowy przekładaniec” może być swoistą dekoracją każdego stołu. Prosty, elegancki i smaczny!

 

Na stolnicę wykładamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto na jednolitą masę.

 

Ciasto dzielimy na cztery równe części. Każdą część rozwałkowujemy osobno i wykładamy na blasze.

 

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szklankę cukru i dzielimy je również na cztery równe części. Następnie na jedno ciasto wykładamy 1/4 ubitych białek i posypujemy migdałami. Migdały wcześniej należy uprażyć na suchej patelni, wtedy migdały są bardziej aromatyczne. Każde ciasto pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Proponuję ubijanie białek podzielić na dwa etapy – po 3 białka z 1/2 szklanki cukru ze względu na to, że pieczenie ciast zajmuje około godziny i wcześniej ubite białka mogą ulec rozwodnieniu. Po upieczeniu odstawiamy ciasta do ostygnięcia.

 

Zabieramy się do przygotowania masy. Do miski wkładamy 1 i 1/2 kostki margaryny, ucieramy mikserem przez około 3 minuty a potem stopniowo dodając gotową masę kajmakową. Miksujemy całość aż uzyskamy puszystą masę, którą dzielimy na cztery równe części.

 

Na wystudzone ciasto wykładamy masę, przykrywamy ją kolejnym ciastem, które również smarujemy masą i tak postępujemy z każdym kolejnym. Wierzch ciasta dekorujemy według uznania. Ja udekorowałam migdałami i posypką czekoladową.

 

Ciasto schładzamy w lodówce. Ważne by ciasto przygotować przynajmniej 24 h przed podaniem, ponieważ musi zmięknąć.

Smacznego 🙂


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , ,