Migdałowy przekładaniec
Składniki
Ciasto
4 szklanki mąki
6 jajek
2 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag płatków migdałowych
1 i 1/2 kostki margaryny
Masa
1 i 1/2 kostki margaryny
2 puszki masy kajmakowej (gotowej)
Dodatki
Posypka czekoladowa
Dzisiaj do zaproponowania mam ciasto o nazwie „Migdałowy przekładaniec”. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu i warto mu poświęcić odrobinę czasu. Ciasto dzięki prażonym migdałom jest aromatyczne i bardzo smaczne a do tego bardzo ładnie się prezentuje. Są to cztery blaty kruchego ciasta z migdałami przełożone masą kajmakową. Całość udekorowana posypką czekoladową oraz migdałami. „Migdałowy przekładaniec” może być swoistą dekoracją każdego stołu. Prosty, elegancki i smaczny!
Na stolnicę wykładamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto na jednolitą masę.
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2018/12/migprzek2-150x150.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2018/12/migprzek3-150x150.jpg)
Ciasto dzielimy na cztery równe części. Każdą część rozwałkowujemy osobno i wykładamy na blasze.
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2018/12/migprzek4-150x150.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2018/12/migprzek5-150x150.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2018/12/migprzek8-535x354.jpg)
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szklankę cukru i dzielimy je również na cztery równe części. Następnie na jedno ciasto wykładamy 1/4 ubitych białek i posypujemy migdałami. Migdały wcześniej należy uprażyć na suchej patelni, wtedy migdały są bardziej aromatyczne. Każde ciasto pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Proponuję ubijanie białek podzielić na dwa etapy – po 3 białka z 1/2 szklanki cukru ze względu na to, że pieczenie ciast zajmuje około godziny i wcześniej ubite białka mogą ulec rozwodnieniu. Po upieczeniu odstawiamy ciasta do ostygnięcia.
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2018/12/migprzek6-260x172.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2018/12/migprzek7-260x172.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2018/12/migprzek9-260x172.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2018/12/migprzek12-260x172.jpg)
Zabieramy się do przygotowania masy. Do miski wkładamy 1 i 1/2 kostki margaryny, ucieramy mikserem przez około 3 minuty a potem stopniowo dodając gotową masę kajmakową. Miksujemy całość aż uzyskamy puszystą masę, którą dzielimy na cztery równe części.
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2018/12/migprzek10-260x172.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2018/12/migprzek11-260x172.jpg)
Na wystudzone ciasto wykładamy masę, przykrywamy ją kolejnym ciastem, które również smarujemy masą i tak postępujemy z każdym kolejnym. Wierzch ciasta dekorujemy według uznania. Ja udekorowałam migdałami i posypką czekoladową.
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2018/12/migprzek14-260x172.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2018/12/migprzek13-260x172.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2018/12/migprzek15-260x172.jpg)
![](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2018/12/migprzek16-260x172.jpg)
Ciasto schładzamy w lodówce. Ważne by ciasto przygotować przynajmniej 24 h przed podaniem, ponieważ musi zmięknąć.
Smacznego 🙂
Kategoria: Ciasta Tagi: cukier, jajka, margaryna, masa kajmakowa, posypka, proszek do pieczenia, płatki migdałowe