Ogon pawia
Składniki
Ciasto
1 margaryna
4 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka orzechów
1 słoik powideł
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
3 jajka
1 kostka margaryny
1 litr mleka
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy
Biszkopt
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Dodatki
2 galaretki tego samego koloru
ok. 30 dag winogrona
Dzisiaj mam dla Ciebie coś bardzo ciekawego, a mianowicie jest to ciasto, o jakże przedziwnej nazwie „Ogon pawia”. Ciasto to nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu ale gwarantuję Ci, że w smaku jest to jeden z najbardziej wyrafinowanych placków jakie kiedykolwiek próbowałeś/aś. „Ogon pawia” to placek składający się z ciasta, wyłożonego trzema zwiniętymi roladkami nadzianymi powidłami oraz orzechami, pomiędzy którymi znajdują się winogrona przykryte galaretką. Wierzch ciasta polany jest polewą i posypany posypką czekoladową.
Ciasto
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy resztę składników bez orzechów oraz powideł, a następnie zagniatamy ciasto. Kiedy nasze ciasto uzyska prawidłową konsystencję, to wkładamy je do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.
![ogpaw](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/ogpaw-150x150.jpg)
![ogpaw1](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/ogpaw1-150x150.jpg)
Po godzinie, ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 4 równe części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blachę, następnie pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Teraz bierzemy się za pozostałe części ciasta.
![ogpaw4](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/ogpaw4-150x150.jpg)
![ogpaw5](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/ogpaw5-150x150.jpg)
Bierzemy jedną część, rozwałkowujemy ją dosyć cienko a kiedy ciasto mamy już rozwałkowane, to smarujemy je powidłami na które wysypujemy rozdrobnione orzechy(ilość zależy od Ciebie). Tak przygotowane ciasto zwijamy w roladkę. Z pozostałymi kawałkami postępujemy identycznie. Roladki powinny być takiej samej długości jak pieczone wcześniej ciasto. Roladki pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu, ciasta odstawiamy do wystygnięcia.
![ogpaw6](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/ogpaw6-535x401.jpg)
Biszkopt
Bierzemy 4 jajka i oddzielamy białka od żółtek. 4 białka wrzucamy do miski a żółtka dajemy do szklanki i mieszamy je z proszkiem do pieczenia oraz octem. Teraz ubijamy wcześniej przygotowane białka dodając do nich cukier, kiedy białka już są wystarczająco ubite, wlewamy do nich przygotowane żółtka oraz wsypujemy 4 łyżki mąki, ciągle mieszając. Biszkopt pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Krem
Zabieramy się do przygotowania kremu. Do miseczki wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka, następnie roztrzepujemy w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń oraz jajka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do gorące mleka wlewamy chwilę wcześniej przygotowane mleko z budyniem i gotujemy z tego budyń. Ugotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy nasz budyń jest już schłodzony, to wrzucamy do miski margarynę i miksujemy powoli dodając budyń, aż uzyskamy jednolitą kremową masę.
![ogpaw3](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/ogpaw3-535x401.jpg)
Dodatki
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
Na upieczony spód ciasta kładziemy połowę masy, na to rozkładamy roladki ale tak aby między roladkami był wolny obszar(2 po bokach i jedną na środku ciasta). Pomiędzy roladkami rozkładamy winogron pocięty na połówki który z kolei zalewamy tężejącą galaretką.
![ogpaw7](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/ogpaw7-260x195.jpg)
![ogpaw8](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/ogpaw8-260x195.jpg)
Na to wszystko wykładamy pozostałą masę i przykrywamy wszystko biszkoptem. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową oraz posypujemy posypką według uznania.
![ogpaw9](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/ogpaw9-260x195.jpg)
![ogpaw10](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/ogpaw10-260x195.jpg)
![ogpaw11](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/ogpaw11-260x195.jpg)
![ogpaw12](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/ogpaw12-260x195.jpg)
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, budyń, cukier, cukier waniliowy, galaretka, jajka, margaryna, masa, orzechy, placek, polewa, posypka, powidła, proszek do pieczenia, winogrona