Pączki z wodą gazowaną
Składniki
Ciasto
8 szklanek mąki pszennej
10 dag drożdży
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
3 szklanki wody gazowanej
1 żółtko
Dodatki
Olej do smażenia
Cukier puder
Pączki są jednymi z najbardziej znanych słodkich smakołyków przez wszystkich ludzi. Innym znanym faktem jest to, że kojarzą nam się głównie z tłustym czwartkiem. Rodzajów pączków jest bardzo dużo. Ja pokażę Ci dzisiaj jak przygotować jeden z nich, a mianowicie będą to pączki z wodą mineralną gazowaną. Pączki z wodą gazowaną to okrągłe plastry ciasta, na których wyłożone jest nadzienie a następnie wszystko zostaje zawinięte i uformowane w kulkę. Pączki z wierzchu posypane są cukrem pudrem.
Ciasto
Wodę mineralną wlewamy do rondelka i podgrzewamy tak aby była lekko ciepła (nie może być za gorąca, ponieważ zaparzymy drożdże i ciasto może nie wyrosnąć). Następnie do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, rozkruszamy drożdże i wlewamy ciepłą wodę mineralną. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.
![paczgaz](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/paczgaz-150x150.jpg)
![paczgaz2](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/paczgaz2-150x150.jpg)
W kolejnym etapie dosypujemy 2 szklanki mąki oraz pozostałe składniki (olej, żółtko) i wszystko powoli mieszamy łyżką, po chwili wsypujemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto (można łyżką ale można też rękoma). Z gotowego ciasta formujemy kulę, którą kładziemy do miski i posypujemy mąką. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
![paczgaz3](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/paczgaz3-260x195.jpg)
![paczgaz4](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/paczgaz4-260x195.jpg)
Jak ciasto już wyrośnie (podwoi swoją objętość) to wykładamy je na stolnicę i formujemy kwadrat o grubości około 2-3 cm. Następnie z tak przygotowanego ciasta wykrawamy szklanką kawałki (takiej wielkości jak duże chcemy mieć pączki). Następnie lekko je rozgniatamy i na środku wykładamy nadzienie.
![paczgaz5](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/paczgaz5-260x195.jpg)
![paczgaz6](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/paczgaz6-260x195.jpg)
![paczgaz7](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/paczgaz7-260x195.jpg)
![paczgaz8](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/paczgaz8-260x195.jpg)
Pączka zawijamy w taki sposób aby nadzienie było w środku i okrężnymi ruchami dłoni formujemy kulkę. Pączki układamy na stolnicy sklejeniem (miejsce zawinięcia) do spodu.
![paczgaz9](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/paczgaz9-260x195.jpg)
![paczgaz10](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/paczgaz10-260x195.jpg)
Kiedy wszystkie pączki mamy już przygotowane, wlewamy olej do rondelka i smażymy (pod przykryciem), zaczynając od tych, które pierwsze były uformowane. Oleju powinno być tyle aby nasze pączki pływały.
![paczgaz11](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/paczgaz11-260x195.jpg)
![paczgaz12](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/paczgaz12-260x195.jpg)
![paczgaz13](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/paczgaz13-260x195.jpg)
![paczgaz14](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/paczgaz14-260x195.jpg)
Po usmażeniu gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.
![paczgaz15](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/paczgaz15-260x195.jpg)
![paczgaz16](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/01/paczgaz16-260x195.jpg)
Smacznego:)
Kategoria: Inne Tagi: ciasto, cukier puder, drożdże, mąka, olej, woda mineralna