Pierniczki świąteczne
Składniki
Ciasto
5 szklanek mąki pszennej
20 dag cukru
300 gram miodu prawdziwego
1 i 1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
5 dag margaryny
Lukier
2 białka
1/2 szklanka cukru pudru
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka soku z cytryny
Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta… tak tak, wiem, że coś Ci to przypomina, dlatego też z tej okazji pokażę dzisiaj Tobie, jak przygotować piękne świąteczne pierniczki. Przygotowanie pierniczków nie jest trudne, a zabawa przy nich jest niesamowita, tak samo dla dorosłych, jak i dla młodszych amatorów tych ciasteczek. Pierniczki świąteczne są bardzo delikatne, można je pomalować specjalnymi pisakami jak i ozdobić przygotowanym przez nas lukrem.
Ciasto
Z połowy cukru przygotowujemy karmel. Wrzucamy cukier do rondelka i stawiamy na ogniu. Cukier mieszamy cały czas, żeby się przypadkiem nie przypalił. Podgrzewamy, aż się rozpuści i uzyska brązowy kolor. Następnie do rozpuszczonego cukru, wlewamy bardzo ostrożnie 1/2 szklanki wody(będzie trochę strzelać ale proszę się nie bać, najlepiej mieć w drugiej ręce przykrywkę i lekko zasłaniać górę). Kiedy mamy już wymieszaną wodę z cukrem, dodajemy kolejno miód, resztę cukru, mleko, margarynę oraz przyprawę do pierników. Wszystko zagotowujemy, dokładnie mieszając aby powstała jednolita konsystencja. Po ugotowaniu odstawiamy nasz karmel, do lekkiego schłodzenia. Musimy pamiętać, że karmel nie może być zimny, czekamy po prostu do momentu kiedy będzie jeszcze ciepły.
Teraz na stolnicę wysypujemy mąkę, zmieszaną z sodą oczyszczoną. Ciasto wyrabiamy nożem, dolewając powoli wcześniej przygotowany ciepły(nie może być zbyt mocno schłodzony) karmel. Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie, lekko podsypując mąką. Konsystencja ciasta powinna być taka sama jak na pierogi(ciasto nie może być za twarde). Tak wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 2-3 godziny.
Po tym czasie, wyrabiamy nasze ciasto jeszcze raz a następnie dzielimy na 4 części. Bierzemy jedną część i rozwałkowujemy ją na grubość około 1 cm. Z ciasta wykrawamy formy, według własnych upodobań. Pierniczki wykładamy na wcześniej posmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy około 20 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasteczka po wystygnięciu dekorujemy według uznania.
Lukier
Jednym ze sposobów udekorowania ciasteczka jest polukrowanie. A więc pokażę Ci jak przygotować lukier. Ubijamy 2 białka a następnie dodajemy do nich 1/2 szklanki cukru pudru oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny, ciągle ubijając. 1/2 kostki margaryny rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Do ubitych białek dodajemy powoli wystudzoną margarynę i jeszcze chwilę ubijamy. Tak przygotowanym lukrem smarujemy pierniczki.
Pierniczki powinny stać około 4 tygodni. Wtedy dojrzeją i będą dużo smaczniejsze:)
Smacznego:)
Kategoria: Ciasteczka Tagi: ciasteczka, cukier puder, cytryna, karmel, margaryna, piernik, woda