Piernik
Dodany przez ZosiaPiecze | 1 komentarz
Składniki
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
10 dag miodu naturalnego (sztucznego)
3 dag rodzynek
5 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki wody
4 łyżki cukru na karmel
3 jajka
Przyprawa do piernika
Amoniak
Polewa
10 dag czekolady
2 łyżki masła
3 dag orzechów
Piernik to ciasto znane wszystkim miłośnikom wypieków. Rodzajów pierników jest bardzo wiele, ja natomiast pokażę Ci wersję z rodzynkami oraz orzechami. Ciasto te nie należy do najprostszych w przygotowaniu ponieważ jest kilka rzeczy, które wymagają od nas trochę wysiłku. Piernik składa się z lanego ciasta, do którego dodajemy rodzynki oraz orzechy. Z wierzchu ciasto polane jest polewą czekoladową oraz posypane orzechami włoskimi. Jest to przysmak zarówno starszych jak i tych młodszych miłośników słodkości.
Ciasto
Na początek rozpuszczamy cukier oraz miód w wodzie i zagotowujemy. Wszystko gotujemy około 5 minut (musimy być ostrożni ponieważ w trakcie gotowania roztwór intensywnie się burzy i kipi).
Teraz kiedy pierwszy etap mamy za sobą bierzemy cukier przeznaczony na karmel i upalamy go na patelni do uzyskania brązowego koloru. Kiedy cukier będzie miał już odpowiednią konsystencję to dodajemy do niego kolejno 4 łyżki wody (robimy to powoli, a najlepiej pomagając sobie przykrywką).
Po ostudzeniu roztworu przygotowanego na początku, dodajemy do niego upalony cukier, przyprawy korzenne, amoniak, mąkę a następnie zagniatamy ciasto (możemy mieszać łyżką ponieważ ciasto ma mieć rzadką, lejącą konsystencję). Rozdrobnione orzechy oraz jaja dodajemy do ciasta i mieszamy.
Rodzynki wrzucamy do szklanki lub małego garnuszka, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 20 minut (po tym czasie będziemy musieli je odsączyć z wody), a następnie ostudzone rodzynki wrzucamy do ciasta i mieszamy.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 – 50 minut.
Polewa
Tabliczkę czekolady (gorzkiej lub mlecznej) rozpuszczamy w garnku, dodajemy masło a następnie ucieramy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i odwracamy w celu odparowania. Po lekkim ostudzeniu wylewamy polewę na piernika i posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: amoniak, cukier, jajka, karmel, mąka, orzechy, piernik, polewa