Dzisiaj mam dla Ciebie bardzo dobrego placka i jest on nie tylko pyszny w smaku, ale ma także pyszną nazwę jaką jest „Pyszotka”. „Pyszotka” jest to placek, który bez względu na okoliczności warto postawić na stole. Placek, który rozpływa się w ustach i jest bardzo delikatny co docenią nawet najbardziej wybredni smakosze. A co najlepsze nie jest on trudny do wykonania i jeżeli masz trochę czasu i odrobinę chęci bez problemu możesz się podjąć upieczenia tego smakołyka.

 

Ciasto

Na stolnicę wysypujemy mąkę, a następnie dodajemy pozostałe składniki, odstawiając słoiczek powideł na później. Z przygotowanych składników ugniatamy ciasto aby uzyskać jednolita masę. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde, możemy dodać odrobinę śmietany. Kiedy już ciasto mamy ugniecione, wtedy z 6 białek ubijamy pianę na sztywno, dodając 1 szklankę cukru. Do ubitych białek dodajemy około 20 dag orzechów włoskich i mieszamy wszystko łyżką. Zamiast orzechów można dodać kisiel, wtedy ciasto będzie bardziej kolorowe. Ciasto dzielimy na 2 równe części, jedną część wykładamy na blachę i smarujemy ją powidłami a następnie wykładamy połowę ubitych białek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo jak z poprzednią.

pysz1

Masa

Z podanych składników gotujemy budyń. Po dokładnym wystudzeniu budyniu, miksujemy jedną kostkę margaryny a następnie ciągle miksując wrzucamy budyń aby powstała puszysta masa.

 

Teraz kiedy mamy już masę a nasze 2 kawałki ciasta wystygły, na pierwsze ciasto wykładamy masę i przykrywamy ją drugim ciastem. Wierzch placka polewamy polewą, którą posypujemy wiórkami kokosowymi lub orzechami włoskimi.

pysz2pysz3

 

pysz7pysz9

 

pysz10

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , ,