Rogaliki drożdżowe
Składniki
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
3/5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2/5 kostki margaryny
2 jajka
2 żółtka
szczypta soli
3 dag drożdży (1 czubata łyżka)
Masa-makowa
2 szklanki maki
3/5 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka miodu
Dodatki
Nadzienie (dżem, marmolada itp.)
Cukier puder
1 jajko do smarowania rogalików
Rogaliki to ciasteczka, które wszyscy bardzo dobrze znamy i oczywiście uwielbiamy. Pokażę Ci dzisiaj jak przygotować bardzo dobre i nie zbyt trudne rogaliki drożdżowe (w moim przypadku z makiem i dżemem). Rogaliki drożdżowe wykonane są jak sama nazwa wskazuje z ciasta drożdżowego, które wewnątrz zostaje wypełnione nadzieniem. Z wierzchu posypane są cukrem pudrem. Ciasteczka te naprawdę są smakowite i przypadną do gustu wszystkim gościom oraz domownikom.
Ciasto
Do rondelka wlewamy mleko i lekko podgrzewamy, do podgrzanego mleka wsypujemy cukier i dajemy drożdże. Wszystko mieszamy żeby cukier i drożdże się rozpuściły. W kolejnym etapie wsypujemy do miski 1 i 1/2 szklanki mąki i wlewamy rozbełtane mleko. Całość mieszamy.
Po około pięciu minutach dodajemy jajka, żółtka, sól, rozpuszczoną letnią margarynę (margarynę rozpuszczamy chwilę wcześniej w rondelku) i resztę mąki a następnie wszystko dokładnie ubijamy łyżką lub gałką. Ciasto ubijamy do momentu, aż zacznie nam lekko odchodzić od łyżki (lub gałki), a więc nie będzie się kleić. Z gotowego ciasta formujemy kulkę (zostawiając ją w misce) a następnie posypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Masa makowa
Mak zaparzamy w gorącej wodzie tak długo aż wystygnie. Po wystygnięciu, mak mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa 2 razy. Przy drugim mieleniu dodajemy na zmianę mak, cukier , bułkę tartą oraz orzechy.
Kiedy już mak mamy zmielony dodajemy do niego żółtka i 1 łyżkę miodu. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz ubijamy białka na sztywną pianę a następnie dodajemy ją do maku i wszystko mieszamy łyżką.
Jak już ciasto wyrośnie to wykładamy je na stolnicę, podsypujemy mąką i dzielimy na 4 równe części.
Bierzemy jedną część i rozwałkowujemy ją w kształt koła na grubość 1 cm. Następnie rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 trójkątów (tak jak jest pokazane na zdjęciu).
Na środku każdego trójkąta nakładamy masę makową (może to być marmolada, dżem, powidła itp.). Następnie wszystkie trójkąciki zawijamy do środka formując rogaliki.
Rogaliki wykładamy na blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem (jajko możemy roztrzepać w talerzu widelcem).
Gotowe rogaliki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasteczka Tagi: bułka tarta, ciasteczka, cukier, cukier puder, drożdże, jajka, mak, mąka, margaryna, sól