Rogaliki to ciasteczka, które wszyscy bardzo dobrze znamy i oczywiście uwielbiamy. Pokażę Ci dzisiaj jak przygotować bardzo dobre i nie zbyt trudne rogaliki drożdżowe (w moim przypadku z makiem i dżemem). Rogaliki drożdżowe wykonane są jak sama nazwa wskazuje z ciasta drożdżowego, które wewnątrz zostaje wypełnione nadzieniem. Z wierzchu posypane są cukrem pudrem. Ciasteczka te naprawdę są smakowite i przypadną do gustu wszystkim gościom oraz domownikom.

 

Ciasto

Do rondelka wlewamy mleko i lekko podgrzewamy, do podgrzanego mleka wsypujemy cukier i dajemy drożdże. Wszystko mieszamy żeby cukier i drożdże się rozpuściły. W kolejnym etapie wsypujemy do miski 1 i 1/2 szklanki mąki i wlewamy rozbełtane mleko. Całość mieszamy.

rogdrozdrogdrozd1

 

 

Po około pięciu minutach dodajemy jajka, żółtka, sól, rozpuszczoną letnią margarynę (margarynę rozpuszczamy chwilę wcześniej w rondelku) i resztę mąki a następnie wszystko dokładnie ubijamy łyżką lub gałką. Ciasto ubijamy do momentu, aż zacznie nam lekko odchodzić od łyżki (lub gałki), a więc nie będzie się kleić. Z gotowego ciasta formujemy kulkę (zostawiając ją w misce) a następnie posypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

rogdrozd2rogdrozd6

rogdrozd7rogdrozd8

 

Masa makowa

Mak zaparzamy w gorącej wodzie tak długo aż wystygnie. Po wystygnięciu, mak mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa 2 razy. Przy drugim mieleniu dodajemy na zmianę mak, cukier , bułkę tartą oraz orzechy.

strucmak4strucmak5

 

Kiedy już mak mamy zmielony dodajemy do niego żółtka i 1 łyżkę miodu. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz ubijamy białka na sztywną pianę a następnie dodajemy ją do maku i wszystko mieszamy łyżką.

strucmak12strucmak16

strucmak17

 

Jak już ciasto wyrośnie to wykładamy je na stolnicę, podsypujemy mąką i dzielimy na 4 równe części.

rogdrozd9rogdrozd11

 

 

Bierzemy jedną część i rozwałkowujemy ją w kształt koła na grubość 1 cm. Następnie rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 trójkątów (tak jak jest pokazane na zdjęciu).

rogdrozd13

 

 

Na środku każdego trójkąta nakładamy masę makową (może to być marmolada, dżem, powidła itp.). Następnie wszystkie trójkąciki zawijamy do środka formując rogaliki.

rogdrozd14rogdrozd18

 

rogdrozd15

 

Rogaliki wykładamy na blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem (jajko możemy roztrzepać w talerzu widelcem).

rogdrozd17rogdrozd16

 

Gotowe rogaliki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

rogdrozd19rogdrozd20

 

Smacznego:)

 


Kategoria: Ciasteczka Tagi: , , , , , , , , ,