Rogaliki drożdżowe
Składniki
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
3/5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2/5 kostki margaryny
2 jajka
2 żółtka
szczypta soli
3 dag drożdży (1 czubata łyżka)
Masa-makowa
2 szklanki maki
3/5 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka miodu
Dodatki
Nadzienie (dżem, marmolada itp.)
Cukier puder
1 jajko do smarowania rogalików
Rogaliki to ciasteczka, które wszyscy bardzo dobrze znamy i oczywiście uwielbiamy. Pokażę Ci dzisiaj jak przygotować bardzo dobre i nie zbyt trudne rogaliki drożdżowe (w moim przypadku z makiem i dżemem). Rogaliki drożdżowe wykonane są jak sama nazwa wskazuje z ciasta drożdżowego, które wewnątrz zostaje wypełnione nadzieniem. Z wierzchu posypane są cukrem pudrem. Ciasteczka te naprawdę są smakowite i przypadną do gustu wszystkim gościom oraz domownikom.
Ciasto
Do rondelka wlewamy mleko i lekko podgrzewamy, do podgrzanego mleka wsypujemy cukier i dajemy drożdże. Wszystko mieszamy żeby cukier i drożdże się rozpuściły. W kolejnym etapie wsypujemy do miski 1 i 1/2 szklanki mąki i wlewamy rozbełtane mleko. Całość mieszamy.
![rogdrozd](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/rogdrozd-150x150.jpg)
![rogdrozd1](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/rogdrozd1-150x150.jpg)
Po około pięciu minutach dodajemy jajka, żółtka, sól, rozpuszczoną letnią margarynę (margarynę rozpuszczamy chwilę wcześniej w rondelku) i resztę mąki a następnie wszystko dokładnie ubijamy łyżką lub gałką. Ciasto ubijamy do momentu, aż zacznie nam lekko odchodzić od łyżki (lub gałki), a więc nie będzie się kleić. Z gotowego ciasta formujemy kulkę (zostawiając ją w misce) a następnie posypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
![rogdrozd2](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/rogdrozd2-260x195.jpg)
![rogdrozd6](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/rogdrozd6-260x195.jpg)
![rogdrozd7](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/rogdrozd7-260x195.jpg)
![rogdrozd8](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/rogdrozd8-260x195.jpg)
Masa makowa
Mak zaparzamy w gorącej wodzie tak długo aż wystygnie. Po wystygnięciu, mak mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa 2 razy. Przy drugim mieleniu dodajemy na zmianę mak, cukier , bułkę tartą oraz orzechy.
![strucmak4](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/strucmak4-260x195.jpg)
![strucmak5](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/strucmak5-260x195.jpg)
Kiedy już mak mamy zmielony dodajemy do niego żółtka i 1 łyżkę miodu. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz ubijamy białka na sztywną pianę a następnie dodajemy ją do maku i wszystko mieszamy łyżką.
![strucmak12](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/strucmak12-260x195.jpg)
![strucmak16](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/strucmak16-260x195.jpg)
![strucmak17](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2013/12/strucmak17-535x401.jpg)
Jak już ciasto wyrośnie to wykładamy je na stolnicę, podsypujemy mąką i dzielimy na 4 równe części.
![rogdrozd9](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/rogdrozd9-260x195.jpg)
![rogdrozd11](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/rogdrozd11-260x195.jpg)
Bierzemy jedną część i rozwałkowujemy ją w kształt koła na grubość 1 cm. Następnie rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 trójkątów (tak jak jest pokazane na zdjęciu).
![rogdrozd13](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/rogdrozd13-535x401.jpg)
Na środku każdego trójkąta nakładamy masę makową (może to być marmolada, dżem, powidła itp.). Następnie wszystkie trójkąciki zawijamy do środka formując rogaliki.
![rogdrozd14](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/rogdrozd14-260x195.jpg)
![rogdrozd18](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/rogdrozd18-260x195.jpg)
![rogdrozd15](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/rogdrozd15-535x401.jpg)
Rogaliki wykładamy na blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem (jajko możemy roztrzepać w talerzu widelcem).
![rogdrozd17](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/rogdrozd17-260x195.jpg)
![rogdrozd16](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/rogdrozd16-260x195.jpg)
Gotowe rogaliki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
![rogdrozd19](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/rogdrozd19-260x195.jpg)
![rogdrozd20](https://zosiapiecze.pl/wp-content/uploads/2014/02/rogdrozd20-260x195.jpg)
Smacznego:)
Kategoria: Ciasteczka Tagi: bułka tarta, ciasteczka, cukier, cukier puder, drożdże, jajka, mak, mąka, margaryna, sól