Róże karnawałowe to jak sama nazwa mówi, specjalna propozycja w okresie karnawałowym. Ciasteczka są bardzo łatwe w przygotowaniu i wyglądają przecudnie. Róże karnawałowe wykonane są z 3 okrągłych kawałków ciasta, specjalnie ponacinanych aby podczas smażenia powstała z nich róża. Z wierzchu posypane są cukrem pudrem a na samym środku położona jest wisienka. Róże karnawałowe przypadną do gustu każdemu kto tylko je spróbuje.

 

Ciasto

Wysypujemy mąkę na stolnicę. Dodajemy 6 żółtek, jedno całe jajko, cukier, sól, ocet a następnie wszystko zagniatamy (jedno białko, które zostało przyda nam się w dalszej części). Ciasto ubijamy wałkiem przez kilka minut (ponieważ ciasto jest dość twarde) tak aby uzyskać jednolitą konsystencję.

rozkarrozkar1

Następnie przygotowane ciasto dzielimy na 4 części.

 

Teraz bierzemy jedną część ciasta i rozwałkowujemy bardzo cieniutko. Następnie wykrawamy kilka zestawów po 3 krążki różnej wielkości (w moim przypadku były to szklanka, literatka i kieliszek). Każdy z krążków nacinamy po bokach w 4-5 miejscach.

rozkar3rozkar4

 

 

W kolejnym etapie składamy po 3 krążki smarując każdy krążek w środku białkiem. Kładąc ostatni, trzeci krążek przyciskamy w środku palcem aby ciasta się dobrze skleiły.

rozkar5rozkar6

 

Ciasteczka smażymy na głębokim oleju z obydwu stron. W trakcie smażenia płatki ciasteczka wywijają się tworząc różę. Róże smażymy tak długo aby uzyskały złoty kolor.

rozkar7rozkar8.1

 

Na koniec usmażone ciastka studzimy, posypujemy cukrem pudrem i dla dekoracji na środku kładziemy wisienkę.

rozkar9.1rozkar10.1

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasteczka Tagi: , , , , , ,