Róże karnawałowe
Składniki
Ciasto
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
7 jaj
1 łyżeczka soli
2 łyżki octu
Dodatki
Cukier puder
Olej do smażenia
Wiśnie drylowane
Róże karnawałowe to jak sama nazwa mówi, specjalna propozycja w okresie karnawałowym. Ciasteczka są bardzo łatwe w przygotowaniu i wyglądają przecudnie. Róże karnawałowe wykonane są z 3 okrągłych kawałków ciasta, specjalnie ponacinanych aby podczas smażenia powstała z nich róża. Z wierzchu posypane są cukrem pudrem a na samym środku położona jest wisienka. Róże karnawałowe przypadną do gustu każdemu kto tylko je spróbuje.
Ciasto
Wysypujemy mąkę na stolnicę. Dodajemy 6 żółtek, jedno całe jajko, cukier, sól, ocet a następnie wszystko zagniatamy (jedno białko, które zostało przyda nam się w dalszej części). Ciasto ubijamy wałkiem przez kilka minut (ponieważ ciasto jest dość twarde) tak aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Następnie przygotowane ciasto dzielimy na 4 części.
Teraz bierzemy jedną część ciasta i rozwałkowujemy bardzo cieniutko. Następnie wykrawamy kilka zestawów po 3 krążki różnej wielkości (w moim przypadku były to szklanka, literatka i kieliszek). Każdy z krążków nacinamy po bokach w 4-5 miejscach.
W kolejnym etapie składamy po 3 krążki smarując każdy krążek w środku białkiem. Kładąc ostatni, trzeci krążek przyciskamy w środku palcem aby ciasta się dobrze skleiły.
Ciasteczka smażymy na głębokim oleju z obydwu stron. W trakcie smażenia płatki ciasteczka wywijają się tworząc różę. Róże smażymy tak długo aby uzyskały złoty kolor.
Na koniec usmażone ciastka studzimy, posypujemy cukrem pudrem i dla dekoracji na środku kładziemy wisienkę.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasteczka Tagi: ciasteczka, cukier puder, jajka, ocet, olej, sól, wiśnie