Sernik z delicjami na zimno
Dodany przez ZosiaPiecze | 1 komentarz
Składniki
Biszkopt
4 jaja
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
Masa
1 kg sera w wiaderku
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1/2 litra śmietany 36%
3 łyżki żelatyny
3 paczki delicji
Dodatki
1 gorzka czekolada
Delicje to bardzo pyszne ciasteczka a ciasto z ich udziałem jest już naprawdę czymś wspaniałym. Pokażę Ci jak przygotować sernik z delicjami. Przygotowanie ciasta nie należy do najtrudniejszych a naprawdę warto spróbować. Sernik z delicjami to biszkopt wyłożony masą serową, na której z kolei poukładane są delicje. Na delicje wyłożona jest druga warstwa masy a całość posypana jest tartą czekoladą. Sernik z delicjami jest znakomitym pomysłem na gorące dni.
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier nadal ubijając. Żółtka wrzucamy do garnuszka lub szklanki i dodajemy do nich 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz łyżeczkę octu. Żółtka muszą chwilę postać aby napęcznieć. Po chwili wlewamy żółtka do wcześniej przygotowanych białek i miksujemy. Następnie dodajemy kakao i mąkę ale już teraz mieszamy wszystko łyżką.
Przygotowany biszkopt wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy około 35 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.
Masa
3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/2 szklance ciepłej wody i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę odstawiamy do wystudzenia.
Do miski wkładamy ser i miksujemy, następnie wsypujemy cukier, cukier waniliowy i dalej miksujemy. Zmiksowany ser odstawiamy i zabieramy się za ubijanie śmietany. Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru na sztywno.
Następnie do wcześniej przygotowanego sera dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy wystudzoną żelatynę (powoli po łyżce).
Teraz zabieramy się za ostatni etap przygotowania ciasta. Na wystudzony biszkopt wykładamy połowę masy serowej. Na masę wykładamy delicje tak aby wypełniły całe ciasto.
Na delicje wykładamy resztę masy serowej.
Całość posypujemy utartą gorzką czekoladą. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzone.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, ciasto, cukier, cukier waniliowy, czekolada, delicje, jajka, kakao, mąka, masa, placek, proszek do pieczenia, ser, śmietana